Gelaste geomembranen voor grote residubekkens in Kazachstan

LT_LeisterStories_Tailings-Pond-Kazakhstan_SS_022021_01.jpg
Succesverhalen23 feb 2021

De succesvolle Leister-distributeur RIKAZ verkoopt Leister-apparatuur voor het lassen van kunststoffen in Kazachstan. In dit blogbericht bespreken we hoe automatische lasmachines van Leister worden gebruikt om de geomembranen op grote afvalbassins van goudmijnen te lassen. Dichte lasnaden zijn ook hier van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat er geen verontreinigd water in de bodem of het grondwater terechtkomt.

Auteur: Silke Landtwing, Manager Bedrijfscommunicatie, Leister Zwitserland

Wetenswaardigheden over Kazachstan

Kazachstan heeft een oppervlakte van 2'724'900 km2 / 1'052'084 mi2 en is het negende grootste land ter wereld. Het land strekt zich uit van de Kaspische Zee in het westen tot het Altai gebergte aan de oostgrens met China en Rusland. De grootste metropool, Almaty, is een belangrijk commercieel centrum. Bovendien is Kazachstan een van de rijkste landen ter wereld als het gaat om grondstoffen. Olie- en gaswinning en mijnbouw zijn dan ook de belangrijkste inkomstenbronnen van het land.

44 procent van de totale oppervlakte van Kazachstan wordt bedekt door zand- en grindwoestijnen, 28,5 procent door steppen en bossteppen.

Zoals u uit de thumbnail van deze blogpost kunt opmaken, bevinden de residubekkens van de goudmijnen zich in de Kazachse steppe. Aangezien het hier gewoonlijk hard waait, verzwaren de arbeiders de geomembranen met zandzakken alvorens ze te lassen.

Leister verdeler, RIKAZ, in Kazachstan

Leister-distributeur RIKAZ is een handels- en servicebedrijf voor meerdere merken, opgericht in 2010. RIKAZ biedt Leister professionele apparatuur voor het lassen van kunststoffen, moderne geosynthetische afdichtingsmaterialen en innovatieve polymeertechnologieën voor de industriële en civiele techniek in Kazachstan.

RIKAZ is in Kazachstan zeer succesvol door de distributie van Leister apparatuur voor het lassen van kunststof en de bijbehorende geomembranen. De hoogwaardige automatische lasmachines, hetelucht handapparaten en testapparatuur van Leister zijn in Kazachstan namelijk zeer gewild in de weg- en waterbouw, met name in de mijnbouw en steengroeven.

Kazakhaltyn geeft RIKAZ opdracht enorme residubekkens te bouwen

Kazakhaltyn Mining-Metallurgical Concern JSC (KZAL) is een van de oudste ondernemingen in de goudindustrie van Kazachstan en staat bekend om het delven en verwerken van gouderts. De geschiedenis van het bedrijf begint in 1932, na de ontdekking van goudreserves in het noordelijk deel van Kazachstan. Tijdens de hoogtijdagen van 1970 tot 1980 bedroeg de jaarlijkse productie hier zes tot zeven ton / 225.055 oz goud. In de afgelopen 80 jaar heeft de onderneming ongeveer 350 ton / 11.252.761 oz goud geproduceerd.

LT_LeisterStories_Tailings-Pond-Kazakhstan_SS_022021_02.jpg

Toen grote residubekkens moesten worden aangelegd voor goudmijnen bij Aksu, Zholyimbet en Bestobe, kreeg RIKAZ van Kazakhaltyn de opdracht deze met geomembranen af te dichten. Dit was een grote bestelling: De totale oppervlakte van de residubekkens bedroeg ongeveer 150 ha. Naast de verkoop en levering van de vereiste Leister-apparatuur en enorme hoeveelheden geomembranen, omvatte het contract ook het leggen en lassen van de geomembranen.

Wat zijn bezinkvijvers en waar worden ze voor gebruikt?

In de goudmijnen worden gouddeeltjes uit de bodem gewassen. Verontreinigende stoffen, zoals lood, arsenicum, cadmium of kwik, komen daarbij vrij. Het met deze verontreinigende stoffen verontreinigde water wordt opgevangen in zogenaamde bezinkingsbekkens. Door de bezinkingsbekkens af te sluiten met dichtgelaste geomembranen wordt het verontreinigde water geïsoleerd en komen er geen verontreinigende stoffen in de bodem of het grondwater terecht. Het verontreinigde water uit de bezinkingsbekkens wordt gefilterd en vervolgens hergebruikt. De verontreinigende stoffen die na het filtreren op de bodem achterblijven, meestal opgesloten in slib, worden vervolgens vakkundig geïsoleerd en afgevoerd.

Meer dan 150 ha of 370,66 ac aan geomembranen geïnstalleerd

RIKAZ heeft geomembranen geïnstalleerd voor de bodems in de residubekkens van in totaal meer dan 150 ha. Dit komt overeen met een oppervlakte van 210 voetbalvelden.

LT_LeisterStories_Tailings-Pond-Kazakhstan_SS_022021_03.jpg

De gebruikte geomembranen waren 1-2 mm (of 39-79 mil dik) materiaal van het merk AGRU. De geomembranen werden hoofdzakelijk overlappend gelast met de automatische lasmachine Leister GEOSTAR G7. De GEOSTAR G7 is uitgerust met het Leister Quality System (kortweg LQS), waarbij belangrijke lasparameters zoals snelheid, temperatuur en verbindingskracht, alsook de geografische coördinaten van de lasnaad, naadloos via GPS worden geregistreerd en in een logboek gedocumenteerd. Dit betekent dat RIKAZ de kwaliteit van de las kan aantonen.

Kwaliteitsborging door lasnaadinspectie

Zoals in het vorige hoofdstuk is vermeld, zijn de geomembranen voor de bezinkingsbekkens overlappend gelast.

LT_LeisterStories_Tailings-Pond-Kazakhstan_SS_022021_04.jpg

Dit creëert een testkanaal. Deze wordt na het lassen met lucht gevuld om de dichtheid van de lasnaad met de Leister persluchttester te controleren en te garanderen.

Sterke wind en hoge temperatuurschommelingen

Volgens Vadim Shostik, Sales Manager bij Leister Technologies AG, was het technisch een uitdaging om het 1-2 mm of 39-79 mil dunne membraan correct te lassen: "Vooral de moeilijke milieuomstandigheden zoals sterke steppewinden en grote temperatuurschommelingen. Ze waren een grote uitdaging." Onder dergelijke omstandigheden is het van cruciaal belang de lasparameters (temperatuur, snelheid en verbindingskracht) zorgvuldig op elkaar af te stemmen om een las van hoge kwaliteit te verkrijgen.

GEO-Technical Sales Engineer, Eddie Weiser van Leister Technologies AG, reisde naar Kazachstan om RIKAZ te adviseren bij de keuze van Leister lasautomaten en te assisteren bij het instellen van de juiste lasparameters op de GEOSTAR G7 en GEOSTAR G5. Om een dichte las te garanderen, moet het lassen worden uitgevoerd in de zogenaamde lasvenster. Lees meer in het technische artikel "LQS voor kwaliteitsverbetering in geomembraanprojecten" van Eddie Weiser op Leister-Stories.

Het laswerk werd nog bemoeilijkt door de drastische temperatuursveranderingen. In de zomer stijgt het kwik in de Kazachse steppe overdag tot 40°C. s Nachts schommelt de temperatuur rond het vriespunt. Dergelijke temperatuurschommelingen hebben een invloed op de kwaliteit van de lasnaad. Dit komt doordat het geomembraan 's nachts, wanneer het koud is, samentrekt, waardoor de lasnaad tweemaal zo zwaar wordt belast als wanneer hij op het heetst van de dag uitzet.

LT_LeisterStories_Tailings-Pond-Kazakhstan_SS_022021_05.jpg

Om ervoor te zorgen dat de lasnaad duurzaam en strak wordt gelast, moeten de meeste laswerkzaamheden in de zomer 's nachts worden uitgevoerd. Daartoe moesten de GEOSTAR automatische lasmachines provisorisch worden uitgerust met speciale LED-lampen, die de laszone in het donker verlichten.

Helaas, iedereen die denkt dat de lassers het makkelijker hadden in de winter vergist zich. In de winter is de temperatuur hier 's nachts -20°C tot -30°C of (-4°F tot -22°F) en komt overdag nog steeds boven het vriespunt uit. Bovendien is het begin van de winter in deze regio vaak zeer plotseling, dus heel anders dan wat wij bijvoorbeeld in Zwitserland kennen.

Welke Leister-apparatuur werd gebruikt?

RIKAZ-medewerkers lastten details zoals deze T-verbinding met het Leister WELDPLAST S2 handmatige extrusielasapparaat.

Hieronder vindt u een lijst van Leister automatische lassers, extrusielassers, hetelucht handapparaten en testapparatuur die RIKAZ heeft gebruikt om de bezinkingsbekkens af te dichten:

Lasapparaten

 • ASTRO (Deze automatische lasmachine is niet meer in productie, maar wordt nog op vele plaatsen met succes gebruikt. Zijn opvolger is de GEOSTAR G7).
 • COMET
 • TWINNY T
 • GEOSTAR G5
 • GEOSTAR G7
 • GEOSTAR G7 LQS

Leister handmatige extruder

 • WELDPLAST S2
 • WELDPLAST S4 (GEO versie) wordt gebruikt voor het extruderen van lasdraad met een diameter van 5 mm (0,2 in.).

Leister hetelucht handapparaat

 • TRIAC ST

Leister testapparatuur

 • EXAMO 300F voor afpel-, trek- en krachttests
 • COUPON CUTTER 500 voor het ponsen van normconforme proefstukken
 • Persluchttester of lektester om de duurzaamheid van de lasnaden te testen

RIKAZ en Leister werken sinds 2013 samen in een succesvol partnerschap

Vadim Shostik vat het samen: "RIKAZ is zeer succesvol in Kazachstan en wordt in heel Centraal-Azië als een betrouwbare partner beschouwd. Wat onze samenwerking betreft, is RIKAZ een one-stop-shop: Service, technische ondersteuning, opleiding van gebruikers, reparatiediensten en reserveonderdelen. Wat ons partnerschap zo sterk maakt RIKAZ helpt ons actief nieuwe ontwikkelingen te testen. RIKAZ heeft onlangs een nieuwe set walsen voor de Leister TWINNY T5 en TWINNY T7 lasautomaten getest. Dit werd gedaan onder ruwe omstandigheden. De feedback was trouwens positief."

We willen RIKAZ bedanken voor een succesvolle samenwerking en voor de goede samenwerking. Wij verheugen ons erop in de toekomst nog vele andere boeiende projecten samen tot een goed einde te brengen.

Links naar deze blogpost