De rol van Leister bij de aanleg van de eerste wegtunnel in Tunesië

Leister-civil-engineering-Tunisia.jpg
Succesverhalen9 feb 2018

Tunesië is het meest noordelijke land van Afrika, met een kustlijn langs de Middellandse Zee in het noorden en oosten, en twee aangrenzende landen: Algerije in het westen en Libië in het zuidoosten. De basistunnel dekt ongeveer 163,61 km2, wat twee keer het oppervlak van Oostenrijk is. Tunesië heeft een zeer concurrerende economie en een bevolking van meer dan tien miljoen mensen.

Auteur: Silke Landtwing, Manager Bedrijfscommunicatie, Leister Zwitserland

Eerste wegtunnelproject - verzegeld met gebruikmaking van geosynthetische technologie

In een poging om de economische en sociale ontwikkeling te stimuleren, doet de Republiek Tunesië investeringen in zijn wegeninfrastructuur. Voor de eerste keer in de geschiedenis van het land gaat het hierbij om de aanleg van een wegtunnel met de allernieuwste afdichtingswerken waarbij gebruik wordt gemaakt van geosynthetische materialen.

Het is de bedoeling om over een totale lengte van 3 km de doorgaande wegen GP10 en X in de regio's Tunis en Ariana met elkaar te verbinden door middel van vier tunnels, met vier rijstroken. De tunnels zijn in dit geval overdekte sleuven met een totale lengte van meer dan 1,2 km. Volgens de planning zal de aanleg binnen 30 maanden voltooid zijn.

PERLA Group doet een beroep op Leister voor tunnelbouw

De PERLA Group is het toonaangevende bedrijf van Tunesië op het gebied van afdichtingswerken en nieuwe oplossingen voor vastgoed- en infrastructuurprojecten. Anis Samara, technisch directeur en partner van de PERLA Group, weet dat PERLA op Leister kan rekenen: “PERLA voert de afdichtingswerken voor alle vier tunnels tegelijkertijd uit. Om ervoor te zorgen dat een hoge kwaliteitsstandaard consistent wordt gehandhaafd, gebruiken we de automatische machines en gereedschappen van Leister voor het lassen en afdichten van de PVC-membranen."

TWINNY T – TWINNY S en TRIAC ST spelen een rol

PERLA teams gebruiken de TWINNY T en TWINNY S lasautomaten en TRIAC ST-gereedschap, om in totaal 30.000 m2 transparante PVC-membranen met een dikte van 2 mm te lassen, evenals 1,9 mm beschermende membranen. Om de tunnelwanden af te dichten, zullen de lasautomaten en handgereedschappen van Leister zowel in verticale als horizontale posities worden gebruikt.

TWINNY T – Voor het lassen van alle soorten tunnels

De lasautomaten van Leister zorgen ervoor dat de stabiliteit constant blijft en de parameters tijdens het lasproces consistent worden bewaakt. Om die reden heeft PERLA ervoor gekozen dat de lasautomaat van Leister, TWINNY T, zijn tunnelprojecten uitvoert – een goede keuze, want de TWINNY T heeft zich al in tientallen tunnels over de hele wereld bewezen. De bekendste toepassing waarin de TWINNY T werd gebruikt is de Zwitserse Gotthard Tunnel, die meer dan 50 km lang is en in 2016 werd opengesteld voor spoorvervoer.

De TWINNY T is volledig gecontroleerd en zorgt ervoor dat zowel de temperatuur als de lassnelheid stabiel blijven onder veranderende omstandigheden op de locatie. In Tunesië komen deze voor in de vorm van aanzienlijke temperatuurschommelingen: Het land kent zomers een hitte tot 40°C, maar in de winter een ietwat ijzig gemiddelde van 0°C.

Lekdichtheid testen met perslucht

Leister-civil-engineering-Tunisia-test-channel.jpg

De lekdichtheid wordt getest met behulp van perslucht meetapparatuur in het inspectiekanaal tussen de twee randen van de lasnaad.

Tunesië – Een lichtend voorbeeld in Afrika

Met de hoge bouwnormen die Tunesië oplegt in zijn infrastructuurprojecten, legt het land de lat hoog, dus het is ook niet verwonderlijk dat Tunesië een van de koplopers in Afrika is geworden.

Leister is er trots op een rol te spelen in de uitvoering van deze infrastructuurprojecten.

Leister Sales Manager Africa Rachid Benlakhouy is uw contactpersoon voor meer informatie.