Ceremoniële opening van de Leister-verlenging

LT_LeisterStories_EroeffnungNeubau_072019_01.jpg
Leister Inzicht27 aug 2019

Op 4 juli heeft het Leister-concern het nieuwe productiegebouw van Leister Technologies AG in Sarnen officieel geopend.

Auteur: Silke Landtwing, Manager Bedrijfscommunicatie, Leister Zwitserland

Onder de ongeveer 160 genodigden waren Dr. Josef Hess, hoofd administratie van het kanton Obwalden en andere leden van de regeringsraad en de kantonnale raad van Obwalden, Jürg Berlinger, burgemeester van Sarnen, Hans Hess, president van Swissmem, talrijke zakenpartners en leveranciers van het Leister-concern en bekende persoonlijkheden uit het bedrijfsleven, het onderwijs, de cultuur en de wetenschap uit heel Zwitserland.

Leister heeft in totaal 25 miljoen Zwitserse frank geïnvesteerd in de uitbreiding. De productie vindt sinds mei 2019 plaats in het nieuwe pand.

Fabienne Bamert, facilitator bij Tele1 (Zentralschweizer Fernsehen), was gastvrouw van het evenement, verwelkomde de gasten en bedankte hen namens Leister voor het verzenden van de talrijke berichten die wij van hen ontvingen.

Van een eenmanszaak naar een hightechbedrijfsconcern

Christiane Leister, voorzitter van de raad van bestuur en eigenaar van het Leister-concern, verwees in haar eerste toespraak naar de 70-jarige geschiedenis van haar bedrijf en de ontwikkeling ervan in de afgelopen decennia: "Karl Leister Elektrogerätebau" werd in 1949 opgericht door Karl Leister als eenmanszaak in de kelder van zijn ouderlijk huis in Solingen en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een hightech-groep van bedrijven met dochterondernemingen op drie continenten".

De klanten van de Leister Groep komen uit alle landen en alle industriële sectoren:

 • Automotive
 • Civiele techniek
 • Bouw
 • Voedsel
 • Reclame
 • Apparaat- en tankbouw
 • Machinebouw
 • Medische technologie

"Deze lijst kan naar believen worden uitgebreid. Kortom, onze klanten komen overal vandaan waar kunststoffen thermisch moeten worden gecombineerd of waar industriële proceswarmte nodig is", zegt Christiane Leister.

In 1998 werden de technologieën van EPFL (École polytechnique fédérale de Lausanne) gebruikt om zich te diversifiëren naar nieuwe bedrijfstakken en werd een microtechnologie-startbedrijf overgenomen en uitgebreid. Hieruit is Axetris AG ontstaan en uitgegroeid tot een succesvol bedrijf met 130 medewerkers. Axetris is gevestigd in Kägiswil en beschikt over cleanrooms waarin micro-optische componenten en gassensoren worden ontwikkeld en geproduceerd.

Overal ter wereld en de klok rond komen mensen in aanraking met infrastructuur en producten die met apparaten van de Leister Groep zijn gemaakt. Hier zijn een paar voorbeelden:

 • PET-flessen waarvan de etiketten zijn gekrompen tot flessen met industriële proceswarmte
 • Head-up displays met elkaar verbonden door laserlassen
 • Tunnels waarvan de plastic membranen met hete lucht worden afgesloten
 • Microlenzen in optische schakelaars in cloud computer centra
 • CO2-sensoren in anesthesie-instrumenten

De uitbreiding van Ried II, waarbij de openingsceremonies plaatsvonden, werd gefinancierd uit eigen middelen en kostte 25 miljoen Zwitserse frank. Het nieuwe gebouw werd toegevoegd aan het bestaande productiegebouw om de productie van Leister Technologies AG op één locatie te consolideren. "Dit geeft ons lange termijn capaciteitsreserves." Het doel is om de efficiëntie te verhogen - een noodzakelijke voorwaarde om de leidende marktpositie in de wereld te behouden en verder uit te breiden en te versterken.

In een extreem geglobaliseerde wereld wordt de Leister Groep ook geconfronteerd met grote veranderingen in haar geopolitieke en sociale omgeving, zoals Christiane Leister in haar toespraak duidelijk maakt: "De uitdagingen om het succesverhaal van Leister voort te zetten zijn niet minder of makkelijker geworden. Naast expertise, betrokkenheid, flexibiliteit en het vermogen om te veranderen, is snelheid je vriend."

Aan het einde van haar toespraak bedankte Christiane Leister de gasten voor hun deelname aan de openingsceremonie van het uitbreidingsgebouw Ried II, klanten en zakenpartners voor hun vertrouwen en de prettige en succesvolle samenwerking, de regering van Obwalden, de gemeente Sarnen en de autoriteiten voor de goede samenwerking. De korte besluitvormingspaden worden zeer gewaardeerd.

Informatie over het nieuwe gebouw

Aan het begin van zijn toespraak verwelkomde Beat Mettler, CEO van Leister AG, de vertegenwoordigers van Implenia, de architecten en planners en alle bij het project betrokken bedrijven. Als CEO is Beat Mettler verantwoordelijk voor alle activiteiten van de Leister Groep over de hele wereld.

LT_LeisterStories_EroeffnungNeubau_072019_02.jpg

In zijn toespraak gaf hij informatie over het nieuwe gebouw, een uitbreiding van het productiegebouw van Leister Technologies in Sarnen, dat sinds 1998 bestaat. Vanwege de enorme groei van het hele concern werd in de herfst van 2016 besloten om de productiegebieden van de twee bedrijven Leister Technologies AG en Axetris AG uit te breiden.

Bouwgrond

Omdat het productiegebouw van Leister Technologies AG in Sarnen in een gebied met een hoge grondwaterstand ligt, moest als eerste stap een solide fundering met in totaal 295 boorpalen van elk 25 m lang worden aangelegd. De totale lengte van de palen is 7,3 km. Het gebouw is ook aardbevingsbestendig ontworpen.

Shell

Nadat de fundering was gelegd, begon het werk aan de shell. Hiervoor werden zo'n 900 vrachtwagenladingen beton gebruikt, gelijk aan een vrachtwagenkonvooi van ongeveer 8 km / 4,97 mi in lengte.
Hoewel de interface met het bestaande gebouw een uitdaging vormde, waren er geen productieonderbrekingen. "Sommige medewerkers moesten echter tijdelijk afzien van het prachtige uitzicht op de Obwalden Mountains dat ze gewend waren", zegt Beat Mettler.

Klimaatvriendelijke constructiebenadering

Volgens Beat Mettler is voor de uitbreiding gekozen voor een bijzonder klimaatvriendelijke aanpak.
Het hele gebouw wordt verwarmd door een grondwaterwarmtepomp met een platenwarmtewisselaar en in de zomer gekoeld door warmteterugwinning. Het systeem wordt verder ondersteund door de zonnewand in het hoogbouwmagazijn. Daarnaast wordt ook de warmte die tijdens de productie wordt opgewekt, teruggewonnen en aan het systeem toegevoerd.

Uitbreiding en aanvulling van het bestaande fotovoltaïsche systeem

Het fotovoltaïsche systeem, dat sinds 1998 in werking is, werd met 320 m verlengd.2 / 3444,5 ft2 op de gevel en 540 m2 / 5812,5 ft2 op het dak. De gemiddelde jaarlijkse opbrengst is 125.000 kilowattuur. Ter illustratie: Met een elektrische auto kon je met deze energie ongeveer 20 keer de aarde rondrijden.

LT_LeisterStories_EroeffnungNeubau_072019_03.jpg

De gehele uitbreiding is gebouwd volgens de Minergie-norm. Negentig procent van de totale energievraag wordt gedekt door hernieuwbare energie. Vijfenzeventig procent daarvan door lokale waterkracht. Het hele gebouw is koolstofneutraal.

Ambitieus schema

Twee jaar en vier maanden zijn verstreken sinds de eerste planningsvergadering in januari 2017 tot de definitieve oplevering van het voltooide gebouw.

In deze periode werd een zeer complex productiegebouw gebouwd met

 • een bouwvolume van 39.000 m3 / 1'377'272 ft3
 • 10'800 m2 / 116'250 ft2 van het vloeroppervlak
 • een ondergrondse parkeergarage met 105 parkeerplaatsen
 • moderne gebouwautomatisering en infrastructuur

Dit is de basis voor een moderne en efficiënte productielocatie voor de Leister Groep die voldoet aan de nieuwe eisen van "Industry 4.0".

Aan het einde van zijn toespraak bedankte Beat Mettler alle ondernemers en hun betrouwbare medewerkers voor hun onvermoeibare inzet. Zijn bijzondere dank gaat uit naar Implenia, die het bouwproject als totaalaannemer begeleidde, evenals naar alle ambachtslieden en de verantwoordelijke autoriteiten voor hun efficiënte ondersteuning.

Groeten

De begroeting van de Obwaldense regering werd door Landammann Dr. Josef Hess gebracht.

In zijn toespraak informeerde hij het publiek dat Leister in 1963 in Kägiswil zijn eerste bedrijfsvestiging in Zwitserland vestigde. "Hier in Obwalden zijn we nog steeds meer dan dankbaar dat Kägiswil in Obwalden destijds is gekozen. Leister is nu het vlaggenschip van Obwalden en de op één na grootste werkgever in het kanton."

LT_LeisterStories_EroeffnungNeubau_072019_06.jpg

Vervolgens bracht hij hulde aan Christiane Leister's persoonlijke inzet voor Tüftelpark Pilatus, aan het swingen (Leister is een verenigingssponsor van Innerschweizer Schwingerverbandes ISV) en aan politieke kwesties. Hij is bijzonder verheugd over de inzet van Christiane Leister als lid van de raad van bestuur van de ETH. In deze functie vertegenwoordigt zij de naam van het kanton Obwalden over de hele wereld.

De uitbreiding is een nieuwe mijlpaal in het 70-jarige succesverhaal van de Leister Groep. De snelheid waarmee het gebouw werd opgetrokken was ook voor hem als bouwdirecteur en ingenieur een zeer indrukwekkende prestatie. Tijdens zijn bezoek in februari 2019 was hij vooral onder de indruk van het kleine onderdelenmagazijn met zijn meer dan 8.000 opslagruimtes. "En als minister van Energie ben ik vooral blij met de aandacht voor duurzaamheid in dit project. In Leister is klimaatbescherming een belangrijk onderwerp dat wordt opgevolgd door maatregelen. Aan het einde van een toespraak bedankte Landammann Dr. Josef Hess het Leister-concern voor zijn inzet voor Obwalden als vestigingsplaats en feliciteerde het met zijn 70e verjaardag. "Ik ben ervan overtuigd dat Leister het vlaggenschip van Obwalden zal blijven voor de komende decennia."

Hans Hess, president van Swissmem, heeft toen een groetwoord uitgesproken. Swissmem is de toonaangevende vereniging voor het midden- en kleinbedrijf en grote ondernemingen in de Zwitserse machine-, elektro- en metaalindustrie (MEM-industrie) en aanverwante technologiegerichte sectoren, waarvan Leister al vele jaren lid is.

LT_LeisterStories_EroeffnungNeubau_072019_07.jpg

Hans Hess feliciteerde ook het Leister-concern met zijn 70e verjaardag. "Tegenwoordig is het niet meer vanzelfsprekend - en daarom des te meer verheugend - dat zo'n bedrijf hier in Zwitserland investeert." Maar daar zijn goede redenen voor: "Politieke stabiliteit is een van de sterke punten van Zwitserland."

Daarnaast speelt het duale onderwijssysteem van Zwitserland een belangrijke rol, omdat het succes van het bedrijf afhankelijk is van gekwalificeerde medewerkers die uitstekend presteren en Zwitserse bedrijven wereldwijd tot marktleider maken. Vanuit zijn oogpunt belichaamt de Leister-groep dit alles.

Traditioneel knippen van het lint

Na de toespraken en de begroetingen werd het uitbreidingsgebouw ceremonieel geopend door het traditionele knippen van een rood lint.

Rondleiding door de fabriek in Leister

In zes geleide groepen bezochten de gasten verschillende stations van de productielocatie van Leister.

LT_LeisterStories_EroeffnungNeubau_072019_09.jpg

Het programma omvatte het hoogbouwmagazijn, het kleine onderdelenmagazijn, de productiefaciliteit van de automatische lasmachines, de verwarmingselementen, die de kerncomponenten van de Leister heteluchtinstallaties vormen, en de moderne kantoren op de vierde verdieping.

Vliegende Lunch

Na de rondleiding op de productielocatie hadden de gasten de gelegenheid om tijdens een vliegende lunch van gedachten te wisselen.

Het planten van een herdenkingsboom en het begraven van een tijdcapsule

Aan het einde van het evenement gingen de gasten naar buiten om een Ginkgo-boom te planten en een tijdcapsule met welkomstboodschappen te begraven.

De Groep en het uitvoerend management van de Leister Groep kunnen terugkijken op een geslaagd openingsevenement. De koers is uitgezet voor de succesvolle ontwikkeling van de Leister Groep.

Dank aan onze externe partners

Veel dank aan onze externe partners voor hun medewerking en professionele ondersteuning van ons evenement.

Mediaverslagen over het openingsevenement

Hier vindt u alle berichten in de media over het openingsevenement.