Water is kostbaar - vooral in Noord- en West-Afrika

LT_LeisterStories_SmartIrrigation_SS_122019_01.jpg
Succesverhalen20 dec 2019

Het Marokkaanse bedrijf Smart Irrigation, uit Marrakech, de parel van Zuid-Marokko, ontwikkelt met succes uitdagende projecten voor het duurzame gebruik van schaarse waterbronnen in Noord- en West-Afrika. Voorbeelden van dergelijke projecten van Smart Irrigation zijn de installatie van waterbassins voor de irrigatiesystemen van plantages waar olijven, citroenen en mango’s bloeien. Vooral in Noord-Afrika draait alles om het zo goed mogelijk beschermen en gebruiken van schaarse waterbronnen.

Auteur: Silke Landtwing, Manager Bedrijfscommunicatie, Leister Zwitserland

Marokko voert sinds 2008 een ambitieus landbouwplan uit, "Plan Maroc Vert" genaamd, dat de irrigatie van 500.000 ha / 1.235.527 ac in 2020 omvat. De kernbusiness van Smart Irrigation is gericht op dit irrigatieplan, omdat de kennis van het bedrijf bestaat uit de installatie van irrigatiebassins met geomembranen en de daaraan gekoppelde druppel-irrigatiesystemen op zonne-energie. Deze systemen passen perfect bij de filosofie van MAROC VERT, omdat het plan is gericht op minimaal waterverbruik en het gebruik van hernieuwbare energie.

Smart Irrigation vertrouwt op de kwaliteit van Leister

Smart Irrigation is in 2014 opgericht door Omar Zakaria. Het bedrijf is sinds die tijd succesvol gegroeid en heeft nu vier teams die geomembranen en druppelsystemen installeren. Smart Irrigation vertrouwt op de kwaliteit van Leister en heeft de teams met de volgende Leister-machines uitgerust: GEOSTAR G5, COMET en TWINNY S voor overlap-lassen van geomembranen, extruder FUSION 3 en handgereedschap TRIAC ST voor het repareren van lasnaden en het lassen van kunststof buizen en aansluitingen. Smart Irrigation gebruikt de testnaalden van Leister voor kwaliteitscontrole, omdat het cruciaal is dat alle lasnaden betrouwbaar zijn gelast, zodat er geen water doorheen druppelt.

Succes in Marokko

De primaire markt van Smart Irrigation is gericht op Marokko. De projecten van het succesvolle bedrijf strekken zich uit over het hele Marokkaanse grondgebied, of het nu in het noorden van het land met zijn groene valleien en bergen is of in de Marokkaanse Sahara, waar de temperatuur overdag 55°C / 131 °F bereikt en 's nachts tot ongeveer 0 graden daalt.

200 hectare land geïrrigeerd voor olijvenbomen

In een project voor de irrigatie van olijfbomen in de regio El Gharb heeft Smart Irrigation een oppervlakte van 46.000 m afgesloten.2 / 495.140 ft2 met HDPE geomembranen (1 mm / 0,04 in) en installeerde het volledige druppelbevloeiingssysteem. De zanderige ondergrond betekende dat geotextielen niet nodig waren voor het leggen van de geomembranen.

LT_LeisterStories_SmartIrrigation_SS_122019_02.jpg

Smart Irrigation heeft de geomembranen in een recordtijd van 10 werkdagen met twee GEOSTAR G5’s en twee FUSION 3’s gelast. Olijfbomen groeien op dit moment al in het nieuw geïrrigeerde gebied en de eerste oogst was een compleet succes.

Op zoek naar nieuwe projecten in West-Afrika

Smart Irrigation is al een tijdje bezig met het binnenhalen van projecten in Mauritanië, Senegal en Ivoorkust. Er is in deze landen veel vraag naar de expertise uit Marokko en er zijn al projecten succesvol geïmplementeerd.

Irrigatie van mango- en citroenplantages in Senegal

In de regio Dakar in Senegal installeerde Smart Irrigation een 6.800 m.2 / 73.194 ft2 bassin en een compleet irrigatiesysteem voor mango- en citroenplantages in twee werkdagen. De teams hebben 8 tot 10 uur per dag gewerkt om dit te bereiken, waarbij vooral vroeg in de ochtend en laat in de middag werd gewerkt vanwege de hoge temperaturen in deze woestijnregio. Eerst is er geotextiel neergelegd om de HDPE-geomembranen te beschermen, omdat de grond was bedekt met stenen. Er zijn twee GEOSTAR G5’s gebruikt, evenals verschillende FUSION 3’s en TRIAC ST’s, voor het lassen van de geomembranen.

De Leister-GEOSTAR G5 last HDPE-geomembranen met een dikte van 1 mm / 0,04 met een snelheid van 6 m/min / 19,7 ft/min. Hierdoor kunnen zelfs grote geoprojecten bijzonder efficiënt worden uitgevoerd, wat veel tijd en geld bespaart.

Succesvolle samenwerking

Rachid Benlakhouy, verkoopmanager Afrika bij Leister Technologies AG, heeft jarenlang succesvol samengewerkt met onze distributeur CCIC in Casablanca en Omar Zakaria, de oprichter en eigenaar van Smart Irrigation.

LT_LeisterStories_SmartIrrigation_SS_122019_05.jpg

In september 2019 hebben deze drie een seminar over kunststoflassen gegeven. Deze werd bijgewoond door meer dan 30 klanten uit de regio Marrakech. Ze waren vooral enthousiast over de nieuwe technologie van de GEOSTAR G5 en TWINNTY T5, omdat de kwaliteit van de lasnaden en de snelheid van het werk hun belangrijkste prioriteiten zijn.