Succes in Marokko

LT_LeisterStories_Darbali_SS_052020_01.jpg
Succesverhalen5 mei 2020

Mohamed Darbali is een 24 jaar oude man uit Zagora, een oasestad in het zuiden van Marokko. Na zijn eindexamen levenswetenschappen en geografie begon hij in 2014 aan een studie natuurkunde aan het Semlalia Department of Natural Sciences in Marrakesh.

Auteur: Silke Landtwing, Manager Bedrijfscommunicatie, Leister Zwitserland

Mohamed wilde echter een eigen bedrijf beginnen en beëindigde zijn studie daarom vroegtijdig om in 2017 zijn bedrijf DARBALI SERVICES op te richten. Zijn bedrijf houdt zich bezig met het lassen en leveren van thermoplastische membranen en het installeren van irrigatiesystemen en zonnepanelen.

Hij heeft al meerdere projecten met succes afgerond en kon in 2019 zijn studie weer oppakken, maar koos ervoor Natuurkunde te verruilen voor Economie als major.

In een gesprek met Rachid Benlakhouy, verkoopmanager bij Leister voor Afrika, legt hij uit hoe hij op het idee kwam voor zijn bedrijf, waarom hij vertrouwt op apparatuur van Leister en wat zijn plannen zijn voor de toekomst.

Hoe is het je gelukt het idee voor het installeren van waterreservoirs en irrigatiesystemen in Marokko van de grond te krijgen?

LT_LeisterStories_Darbali_SS_052020_02.jpg

Net als in de rest van Marokko is landbouw erg belangrijk in Zagora (Mohameds woonplaats). Er worden hier vooral rode watermeloenen gekweekt die waterreservoirs en druppelirrigatiesystemen nodig hebben voor de velden met meloenen. Bovendien is het nationale "Plan Maroc Vert" een strategisch plan dat is opgesteld voor het hele land en de ontwikkeling van de landbouw.

Wat is volgens jou het groeipotentieel van deze irrigatieprojecten voor de komende tien jaar?

Wij verwachten dat het aantal irrigatiesystemen voor de landbouwsector in het komende jaar aanzienlijk zal toenemen in het kader van het landelijke project "Plan Maroc Vert". Er is een enorme behoefte aan hogedichtheidpolyetheen (HDPE)-waterreservoirs die nodig zijn voor druppelirrigatiesystemen. Ondanks alles wat er in de afgelopen twintig jaar al is bereikt, moet er nog veel werk worden verzet.

Welke stappen waren er nodig voor het oprichten van je bedrijf en het realiseren van irrigatiesystemen?

We hebben voornamelijk vertrouwd op de richtlijnen van het nationale Marokkaanse arbeidsbureau ANAPEC in Zagora (Marokko) en we hebben hun aanbevelingen en de wettelijke vereisten opgevolgd voor het oprichten van een bedrijf. Het arbeidsbureau ANAPEC heeft ons geholpen bij het opstellen van het businessplan en ik was verantwoordelijk voor de financiering met behulp van donaties en bijdragen van mijn zakenpartners.

Hoeveel mensen werken voor je bedrijf?

LT_LeisterStories_Darbali_SS_052020_03.jpg

We zijn met zijn drieën. In ben de CEO en regel alle commerciële en financiële zaken, en mijn zakenpartners werken samen met mij op de projectlocaties. Indien nodig nemen we voor grotere projecten tijdelijk personeel aan.

Welke machines gebruik je voor het lassen van geomembranen?

We gebruiken uitsluitend gereedschap en lasapparaten van Leister. Vanaf de start van het bedrijf hadden we de beschikking over een complete set lasapparaten, waaronder een automatisch COMET lasapparaat, een FUSION 3 handextruder en een TRIAC ST heteluchtapparaat.

Waarom heb je gekozen voor gereedschap van Leister?

Het materiaal en gereedschap van Leister staat in Marokko bekend om zijn uitstekende kwaliteit en efficiëntie. En we kunnen snel en betrouwbaar lassen met materiaal en gereedschap van Leister. Bovendien staat de Zwitserse topkwaliteit van Leister hoog aangeschreven bij alle gebruikers in de Marokkaanse markt. Toen ik enkele jaren geleden lasapparaten van Leister voor het eerst zelf in actie zag, was ik meteen enthousiast over de prestaties en snelheid.

Waar heb je jouw apparatuur van Leister gekocht?

LT_LeisterStories_Darbali_SS_052020_04.jpg

Leister wordt in Casablanca vertegenwoordigd door AFIT-CCIC (noot van de redactie: een wereldwijde Leister-distributeur), en het was voor ons dus vanzelfsprekend om onze apparatuur hier te kopen. Thami el Masmoudi van AFIT-CCIC heeft mij erg goed geadviseerd en toen ik de apparatuur in de werkplaats in actie zag, was het duidelijk voor mij: ik wilde nieuwe apparatuur van Leister kopen van de lokale distributeur in Marokko.

Weet je hoeveel HDPE-waterreservoirs je vanaf dat moment hebt geïnstalleerd?

Vanaf het moment dat we zijn gestart (april 2019) tot maart 2020 hebben we 17 hogedichtheidpolyetheen (HDPE) waterreservoirs geplaatst. Dat is dus meer dan een reservoir per maand. De meeste van deze reservoirs bevinden zich in mijn woonplaats Zagora en ik ben er trots op bij te kunnen dragen aan de ontwikkeling van dit deel van Marokko.

Welke diensten bied je nog meer aan naast het installeren en lassen van geomembranen?

Ik werk aan de planning en realisatie van bouwprojecten voor irrigatiesystemen en waterputten. Daarnaast bied ik complete zonnepaneelsystemen aan, inclusief vooronderzoek en installatie. En ik werk ook aan groene projecten, om zo mijn steentje bij te dragen aan de ondersteuning van het milieu.

Welke uitdagingen ben je tegengekomen?

De grootste uitdaging was het binnenhalen van klanten in alle delen van het land. We kunnen dit alleen maar doen door onszelf elke dag opnieuw te bewijzen, bij elk project. We adverteren in kranten en via socialmediaplatforms zoals Facebook om nieuwe klanten aan te trekken. En we gebruiken WhatsApp om te communiceren met nieuwe en bestaande klanten. Mond-tot-mondreclame is ook erg belangrijk voor ons, aangezien dit een van de beste manieren is om onze meerwaarde en betrouwbaarheid te bewijzen.

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

We werken aan het realiseren van projecten in verschillende regio's van Marokko en in de nabije toekomst willen we ook in andere Afrikaanse landen aan de slag.

Bedankt voor dit interessante gesprek. We zijn zeer onder de indruk van wat je in zo’n korte tijd hebt weten te bereiken. We wensen jou en je collega’s veel succes en hopen dat je in de toekomst nog meer uitdagende projecten kunt realiseren.

Contactpersoon voor Leister in Afrika

Hebt u vragen of wilt u producten van Leister in Afrika bestellen? Neem dan rechtstreeks contact op met Rachid Benlakhouy.