Spoorlijn door India naar Kashmir - Leister-apparatuur gebruikt in de tunnelbouw

LT_RailwayIndia_LeisterStories_SS_102020_01.jpg
Succesverhalen5 okt 2020

In India wordt een spoorlijn aangelegd om de stad Baramulla in de Kasjmirvallei met de rest van het land te verbinden. Hiervoor moeten talrijke tunnels worden geboord en afgedicht. Hiervoor worden verschillende Leister-apparaten en -machines gebruikt.

Auteur: Silke Landtwing, Manager Bedrijfscommunicatie, Leister Zwitserland

De aanleg van een 326 km lange spoorlijn door India, die van Jammu naar Udhampur en verder naar Srinagar en Baramulla in de Kashmirvallei loopt, is om verschillende redenen een grote uitdaging: De geologie langs de route is zeer verschillend en complex. De geologische lagen variëren van los conglomeraat, klei, slibsteen, gemalen zandsteen en dolomiet. Daarnaast voert de route door het ruige, bergachtige terrein van de Himalaya. Tijdens de werkzaamheden moet het spoorontwerp steeds opnieuw worden aangepast. Ook de aanleg van langere tunnels en brede dwarsdoorsneden voor de stations stelt de projectleiders voor moeilijke taken. Bovendien hebben de spoorbouwers te kampen met extreme weersomstandigheden, omdat deze regio gevoelig is voor zware regen- en sneeuwval.

Leister-apparatuur voor tunnelbouw - geleverd door Leister India

De TWINNY T van Leister is door zijn geringe gewicht uitermate geschikt voor het lassen van het Geomembraan in de tunnelbouw. Dit komt omdat de gebruikers een automatische lasmachine in de tunnel nodig hebben die hen in staat stelt langdurig boven het hoofd te kunnen lassen.

Ondanks deze spreekwoordelijke obstakels is het grote project tot nu toe succesvol geweest. Het doel is dat de eerste trein naar Kashmir in 2022 vertrekt. Om dit mogelijk te maken moeten veel meer tunnels worden geboord en vervolgens met geomembranen worden afgedicht. Hier komt Leister India in beeld. De Indiase dochteronderneming van het wereldwijd actieve Leister-concern levert de juiste Leister-apparatuur aan tunnelbouwers.

Tot nu toe heeft Leister India

  • 15 automatische plastic lasmachines, TWINNY ST,
  • 25 TWINNY T
  • 100 TRIAC AT heteluchtapparaten
  • 40 testapparaten zoals B. VACUUM BELL, VACUUM BOX, VACUUM PUMP en persluchttesters

en talrijke accessoires.

De TWINNY kunststof lasmachines van Leister worden gebruikt voor het lassen van 2 mm / 78,7 mil dikke PVC geomembranen van Renolit, SIKA en Technonicol, die worden gebruikt om de tunnelwanden te bekleden en te beschermen tegen corrosie. B. tegen water dat uit de rots ontsnapt.

Voor kleinere laswerkzaamheden vertrouwen de bouwvakkers op het handige Leister-heteluchtapparaat , TRIAC AT. Ze waarderen het robuuste en betrouwbare heteluchtapparaat vanwege het lage gewicht van minder dan 1 kg en het ergonomische, soft-touch handvat, omdat het hen in staat stelt om met gemak langere tijd te werken.

Meer informatie over de voordelen van de wereldberoemde heteluchtapparatuur van Leister kunt u ook vinden op onze nieuwsblog "Leister-Stories".

Nadat de PVC-geomembranen aan elkaar zijn gelast, worden ze getest met Leister-testapparatuur zoals B. de Testnaald testte of de lasnaden dicht zijn.

Arun Kumar, General Manager van Leister India, is er trots op dat Leister betrokken is bij dit belangrijke project.

Cijfers en kosten

De totale kosten van het project bedragen ongeveer 280 miljard Indiase roepies (iets minder dan 4 miljard dollar).

Van dit bedrag is ongeveer 220 miljard Indiase roepies (iets minder dan 3 miljard dollar) begroot voor het traject van Katra naar Banihal alleen, wat een bijzondere uitdaging is in dit project vanwege de complexiteit ervan. Dit komt omdat het traject van dit derde en laatste projectonderdeel in totaal 37 tunnels met een totale lengte van 163 km omvat (verschillende hoofdtunnels met een totale lengte van 97 km en vluchttunnels met een lengte van 66 km).

Status van het project

Het hele project is vanwege de geologische uitdagingen in drie fasen verdeeld:

  • Fase 1: Quazigund-Baramulla (118 km) en Banihal-Quazigund (18 km) - in juni 2013 in gebruik genomen.
  • Fase 2: Udhampur naar Katra (25 km) - in gebruik sinds juli 2014.
  • Fase 3: Katra naar Banihal (165 km) - te voltooien in maart 2021.

In oktober 2019 werd ongeveer tweederde van de 326 km lange spoorlijn Jammu-Udhampur-Srinagar-Baramulla voltooid. Het laatste deel, dat nog in aanbouw is, is een 111 km lang traject tussen Katra, een hindoeïstische bedevaartsoord in de buurt van Jammu, en Banihal op de hellingen van de Kashmirvallei.

De sectie voor Katra-Banihal wordt beschouwd als de moeilijkste in de geschiedenis van de techniek in India.

Het traject van Katra naar Banihal (fase 3 van het project) wordt beschouwd als het moeilijkste in de geschiedenis van de Indiase techniek. Het omvat de bouw van 27 bruggen. Deze omvatten de 1315 m lange en 359 m hoge Chenabbrug, die na voltooiing de hoogste spoorwegbrug ter wereld zal zijn. Er zijn ook 37 tunnels, waarvan één de langste tunnel in Azië zal zijn met een lengte van meer dan 12 km.

De tunnels zullen worden uitgerust met de modernste ventilatiesystemen. Er zijn voorzieningen getroffen voor parallelle vluchttunnels overeenkomstig internationale normen, die met regelmatige tussenpozen met de hoofdtunnels zullen worden verbonden door middel van dwarsverbindingen om redding in geval van nood te vergemakkelijken.

Vooruitzichten

Als de hele spoorlijn volgens plan wordt voltooid, zullen de treinen van New Delhi en Srinagar vanaf 2022 in slechts 14 uur naar de Kashmirvallei rijden. We zullen u opnieuw informeren wanneer het zover is.