Iglo's bouwen met Leister's SEAMTEK

Iglu_Bild-PIM.JPG
Product Verhalen11 feb 2021

Lukas Ineichen en Urs Schmid van Leister Technologies AG, Zwitserland, testten of het mogelijk is een iglo-vorm te lassen met de SEAMTEK lasmachine van Leister. Ze leggen uit hoe dit in zijn werk ging in het interview hieronder.

Auteur: Silke Landtwing, Manager Bedrijfscommunicatie, Leister Zwitserland

Misschien voel je hetzelfde als ik. Als ik het woord iglo hoor, denk ik onmiddellijk aan veel ijs en sneeuw, de Noordpool, Canada, Groenland, Siberië, ijsberen, sledehonden en Eskimo’s Toen vroeg ik me af, "Hoe bouwen de Eskimo’s eigenlijk hun iglo's?" Ik vond het antwoord in het bekende "Sendung mit der Maus" (alleen in het Duits).

Zoals in de video levendig wordt uitgelegd, controleren Eskimo’s eerst de toestand van de sneeuw of het ijs. Om dat te doen, snijden ze met een mes een "sneeuwblok" uit. Als de sneeuw stevig genoeg is en geschikt om een iglo te bouwen, tekenen ze een cirkel in de sneeuw om aan te geven hoe groot hun iglo moet worden. Dan snijden ze binnen deze cirkel nog meer sneeuwstenen uit en bouwen die rondom op tot een iglo-vorm. Op die manier ligt de vloer in de iglo lager dan de omgeving, wat de stabiliteit van de iglo verhoogt en meer bescherming biedt in geval van een sneeuwstorm.

Iglo-bouwen in de Zwitserse bergen

Als wij hier in de Zwitserse bergen een iglo zouden willen bouwen als stijlvol sneeuwhotel of voor een bijzonder koel fonduediner, ontbreekt het ons waarschijnlijk aan de vaste sneeuwgrond die de Eskimo’s in het noordpoolgebied vinden. Bovendien moeten onze iglo's veel ruimte hebben en vrij groot zijn. Daarom hebben we een andere oplossing nodig met de hulp van Leister. Productmanager Lukas Ineichen en ingenieur Urs Schmid, die bijzonder goed thuis is in het lassen van technisch textiel, vertellen ons precies hoe wij Iglo's in Zwitserland kunnen bouwen.

Hoe ben je op het idee gekomen om een iglo vorm te lassen?

Lukas: "Ik heb altijd al een iglo willen bouwen en er een gezellige avond in doorbrengen met vrienden. Ik wist dat mijn collega Urs van de TEX business line ervaren is in het produceren van opblaasbare, 3-D vormen met onze SEAMTEK lasmachines. Na enig nadenken vroeg ik hem of het mogelijk was om een iglo-vorm te lassen en toen was ons project geboren."

Urs (lachend): "Natuurlijk heb ik de vraag van Lukas meteen met 'ja' beantwoord, want onze SEAMTEK W-900 AT is bij uitstek geschikt voor de productie van dergelijke 3D-objecten. We begonnen meteen met de planning, met het ontwerp en de vorm van de mal, de aankoop van het materiaal en het op maat snijden ervan. In een mum van tijd hadden we alle onderdelen bij elkaar om te lassen."

Zijn er veel andere 3D-objecten of inflatables die met de SEAMTEK kunnen worden gelast?

Urs: "Ja, natuurlijk. Bijvoorbeeld opblaasbare boten, opblaasbare tenten, opblaasbare reclame zoals bogen bij sportevenementen, structuren voor noodtenten, opblaasbare springkastelen voor kinderen, noodglijbanen voor vliegtuigen, reddingsboten voor schepen en nog veel meer."

Terug naar uw iglo-mal, worden dergelijke iglo-mallen al lang gemaakt of is dit een nieuw idee?

Urs: "Igloo mallen zoals deze zijn al zo'n 15 jaar op de markt. Ze worden steeds populairder, zowel voor privégebruik als voor commercieel gebruik zoals bars, restaurants of als hotelkamers".

LT_LeisterStories_IglooMold_SS_022021_02.jpg

Urs Schmid last het PVC-materiaal voor de iglo-mal met het SEAMTEK W-900 AT lasapparaat van Leister.

Hoeveel materiaal heb je moeten lassen en welk materiaal heb je gebruikt?

Urs: "In dit geval gebruikten we 44 x 2,5 m of 144,4 ft x 8,2 ft aan 'materiaal Sattler Complan 641 904 zwart (PVC)'.

Lukas (lacht): "Ja, het was nogal wat. Het kostte ons een hele middag om de 3-D mal te lassen."

Hoe groot is de iglo uiteindelijk geworden?

Urs: "De mal had een diameter van 5 m en een binnenhoogte van 3,4 m, maar er zijn geen grenzen hier. We hadden een grotere of kleinere mal kunnen maken."

Waar heb je de iglo gebouwd en hoe ging dat?

Lukas: "We gingen naar Melchsee-Frutt op een mooie winterdag. Het ligt in het kanton Obwalden in Centraal-Zwitserland op een hoogte van precies 1920 m. Daar hebben we eerst de juiste plek gezocht, de iglo-vorm met een luchtblazer opgeblazen en hem vervolgens met behulp van een sneeuwblazer met sneeuw bedekt. Mijn vrienden en ik waren daar de hele dag mee bezig. Na afloop hebben we onszelf beloond met een heerlijke kaasfondue, die we natuurlijk in de iglo hebben opgegeten. We zaten op houten krukjes, maar in gepaste stijl aan een sneeuwtafel."

Heb je de nacht in de iglo doorgebracht, en blijft hij daar?

Lukas: "Ja natuurlijk, we hebben ook de nacht in de iglo doorgebracht, en het was niet zo koud als je zou denken. De iglo blijft nog wel even staan en ik gebruik hem met familie en vrienden om ook op stormachtige winterdagen in de 'buitenlucht' te zijn."

Zijn er andere iglo's gebouwd met jouw mal?

Lukas: "Ja, er zijn nog twee iglo's gebouwd met onze iglo-mal. Dus bijna een klein iglo-dorpje, zoals er bijvoorbeeld in Zermatt is. De grootste iglo ter wereld is daar in 2016 gebouwd, maar dan van sneeuwblokken en niet met een mal, zoals in ons geval."

(Noot van de auteur: De grootste iglo ter wereld werd in februari 2016 in Zermatt gebouwd en kwam zelfs in het Guinness Book of Records. De diameter binnenin was precies 12,9 m, de hoogte binnenin 9,92 m).

Dank u voor het opnemen van het iglo-bouwproces en de toestemming om de video hier met onze lezers te delen, en natuurlijk voor het interessante gesprek.

Hier is het Leister iglo bouwproject in video. Kijk maar eens:

Wilt u een grote mal van PVC-materiaal lassen?

Als u vragen hebt over het lassen van grote vormen, 3D-objecten en opblaasbare voorwerpen van PVC-materiaal of advies wilt, neem dan contact op met Urs Schmid, Technical Sales Engineer in de business line Technical Textiles and Industrial Fabrics van Leister.