Nieuwe Leister LHS 210/410 luchtverhitters

Product Verhalen26 apr 2021

De nieuwe luchtverhitters LHS 210 en LHS 410 van Leister zijn sinds april 2021 op de markt. Zij kunnen worden geïnstalleerd in alle soorten industriële installaties en leidingsystemen, dankzij hun compacte ontwerp en bijzonder gemakkelijke integratie. Wat kunnen ze nog meer doen? Ontdek het in deze blog post.

Auteur: Silke Landtwing, Manager Bedrijfscommunicatie, Leister Zwitserland

Wanneer hete lucht nodig is, vertrouwen klanten binnen verschillende industrieën over de hele wereld al tientallen jaren op de krachtige, robuuste en betrouwbare luchtverhitters van Leister. Dit brengt veel vreugde voor ons (en het milieu), aangezien hete lucht milieuvriendelijker is dan gas. In tegenstelling tot de temperatuur van gasvlammen, kan de temperatuur van hete lucht individueel worden aangepast voor verschillende toepassingen. Dit is een andere reden waarom hete lucht in industriële toepassingen steeds vaker gas vervangt.

Voor welke toepassingen is hete lucht nodig?

U vraagt zich misschien af in welke toepassingen en industrieën hete lucht wordt gebruikt. Omdat er zoveel toepassingen zijn waarvoor hete lucht wordt gebruikt, beperken wij ons tot enkele die u bekend in de oren klinken:

 • Het krimpen van flessenetiketten (zie video)
 • Koffie roosteren en fruit drogen
 • Het verzegelen van kurken en doppen op wijnflessen met een beschermende, plastic dop (zie video)
 • Lippenstift laten glanzen
 • Steriliseren van voedselverpakkingen: Plastic bekers en bakjes worden voor het vullen gesteriliseerd. Bijvoorbeeld voor yoghurt, roomkaas, pastasaus, enz.
 • Drogen van glazen flessen na reiniging of na vullen
 • Verlijmen van plastic tubes na het vullen met tandpasta, bijvoorbeeld
 • Verlijmen van melk en sinaasappelsap kartons, bijvoorbeeld.
 • Ontsteking van houtsnipper- en pelletverwarmingssystemen

Zoals ik al zei, we kunnen nog wel even doorgaan over het aantal toepassingen waarvoor hete lucht nodig is. Onze conclusie: Industriële toepassingen vertrouwen op de hete lucht van Leister van 's morgens vroeg tot 's avonds laat en over de hele wereld.

Nieuwe luchtverhitters en luchtverhitters met buizen: LHS 210 en LHS 410

In dit artikel nemen de nieuwe LHS 210 SF/LHS 410 SF, LHS 210 SF-R/LHS 410 SF-R luchtverhitters en de nieuwe LHS 210 DF/LHS 410 DF/LHS 210 DF-R/LHS 410 DF-R buisluchtverhitters echter het voortouw.

Luchtverwarmer LHS 210 SF en LHS 410 SF met één flens

De luchtverhitters LHS 210 SF en LHS 410 SF hebben een flens aan de inlaatzijde ("SF" staat voor "Single Flange") en een buis aan de uitlaatzijde. Naast hun bijzonder kleine ontwerp is een van hun onderscheidende kenmerken dat ze compatibel zijn met veel verschillende mondstukken van Leister.

De luchtstroom kan bijvoorbeeld worden uitgebreid met een breedsleufmondstuk of worden verdeeld over een groter gebied. Verschillende krimptoepassingen binnen de verpakkingsindustrie zijn mogelijk met een zeefreflector mondstuk.

De LHS 410 SF-luchtverhitters verschillen van de LHS 210 SF door hun grotere luchtvolume, dat zij bereiken dankzij hun grotere diameter. De LHS 410 heeft een buisdiameter van 50 mm (2 in.) vergeleken met 36,5 mm (1,44 in.) bij de LHS 210.

LHS 210 SF-R en LHS 410 SF-R Luchtverhitters met één flens en recirculatie van warme lucht

De "R" in de benaming van de LHS 210 SF-R en LHS 410 SF-R-luchtverhitters staat voor "Recirculatie". Deze luchtverhitters zijn ontworpen voor industriële processen waarbij recirculatie van warme lucht vereist is. Door hun flensuitvoering zijn ze ook compatibel met talrijke mondstukken van Leister en geschikt voor ontelbare industriële toepassingen.

Bovendien helpt warmeluchtrecirculatie (of warmeluchtrecycling) om te besparen op energiekosten.

LHS 210 DF en LHS 410 DF Buisluchtverhitters met dubbele flens

De luchtverhitters in buisvorm LHS 210 DF en LHS 410 DF: De "DF" staat voor "Double Flange", waardoor het luchtverhitters met dubbele flens zijn. De dubbele flens maakt deze twee luchtverhitters met buis geschikt voor installatie in industriële leidingsystemen. De buisluchtverhitters met dubbele flens worden vaak gebruikt in ovens voor warmte-uithardingsprocessen.

LHS 210 DF-R en LHS 410 DF-R Buisverwarmingselementen met dubbele flens voor recirculatie van warme lucht

Net als de luchtverhitters met enkele flens kunnen ook de LHS 210 DF-R en LHS 410 DF-R luchtverhitters met dubbele flens warme lucht recycleren. Door de dubbele flens zijn ze geschikt voor installatie in leidingsystemen en de LHS 410 DF-R is uitgerust om grotere luchtvolumes te verwerken.

Bovendien zijn de buisluchtverhitters LHS 210 DF-R en LHS 410 DF-R voorzien van een verlengstuk op de huisaansluiting. Het keramiek in dit verlengstuk zorgt ervoor dat de elektrische aansluiting op de luchtverhitters met buis afgesloten is en beschermd tegen hoge temperaturen of terugstromende hete lucht.

Deze luchtverhitters met buizen zijn ook geschikt voor recirculatie van warme lucht/recycling van warme lucht, wat energie en geld bespaart.

Wat onderscheidt de LHS 210 en LHS 410 van de concurrentie?

Zoals aan het begin vermeld, hebben de luchtverhitters LHS 210 en LHS 410 een bijzonder compacte bouwvorm en zijn zij bij uitstek geschikt voor installatie in industriële installaties met beperkte ruimte. Aansluiten op de voeding is eenvoudig dankzij het doordachte ontwerp.

Bovendien bevindt de aansluiting op de behuizing van de luchtverhitters zich buiten de luchtstroom, wat twee voordelen heeft: De lucht stroomt ongehinderd door de luchtverhitters met nauwelijks drukverlies. Bovendien is de aansluiting op de behuizing beschermd tegen oververhitting, waardoor luchtinlaattemperaturen tot 350°C/662 °F mogelijk zijn.

De belangrijkste voordelen van de LHS 210 en LHS 410 luchtverhitters in een oogopslag:

 • Ontworpen voor installatie in industriële installaties waar de ruimte beperkt is
 • Gemakkelijk aan te sluiten op de stroomvoorziening
 • Geschikt voor talloze industriële processen tot 650°C/1202 °F
 • De lucht stroomt ongehinderd door de luchtverwarmer, met nauwelijks drukverlies
 • Hoge luchtinlaattemperatuur tot 150 °C / 302 °F
 • LHS 210/410 SF en SF-R zijn compatibel met de uitgebreide Leister mondstukken
 • LHS 210/410 DF en DF-R zijn geschikt voor integratie in leidingsystemen
 • LHS 210/410 SF-R en DF-R: Hete lucht recycling bespaart energie
 • LHS 210/410 SF-R en DF-R: Keramiek in het verlengstuk beschermt de elektrische aansluiting tegen hoge temperaturen en terugslag van hete lucht