Lassen met hete lucht in vergelijking met solventlassen

Product Verhalen23 mrt 2021

In dit technische artikel vergelijkt de dakbedekkingsexpert van Leister, Roland Beeler, de lastechnieken voor kunststof: heteluchtlassen vs. solventlassen. Dit alvast: heteluchtlassen heeft vele voordelen.

Auteur: Roland Beeler, Hoofd van de Business Lines Kunststofverwerking, Dakbedekking en Vloerbedekking en Silke Landtwing, Corporate Communication Manager, Leister Zwitserland

Wij hebben de twee processen vergeleken omdat ons steeds weer wordt gevraagd welke voordelen heteluchtlassen heeft boven solventlassen. De voordelen van het heteluchtlassen wegen zwaarder dan de nadelen op het gebied van snelheid, lasmateriaal, kwaliteit/tijd, toepassing, ergonomie en veiligheid.

Voordat wij onze vergelijking nader toelichten, zullen wij u kennis laten maken met de twee processen.

Kunststoflassen met hete lucht

In ons geval betekent heteluchtlassen het lassen en verbinden van kunststoffen. Bijvoorbeeld TPO, PP, PE, PVC, EVA, PIB, gemodificeerd EPDM en bitumen, met behulp van de milieuvriendelijke Leister hete lucht- of hete wigtechnologie.

Laten we een voorbeeld nemen: Overlappend lassen van dakbedekkingsmembranen. Leister biedt voor deze toepassing verschillende automatische daklasmachines aan. Met behulp van hete lucht worden de membranen, bestaande uit de bovengenoemde kunststoffen of uit gemodificeerd bitumen, in een overlappingslasprocédé stevig aan elkaar vastgemaakt. Eerst worden de membranen met hete lucht verhit bij een temperatuur van ca. 400 °C tot 550 °C (752 °F tot 1022 °F, afhankelijk van het materiaal) tot ze smelten. Vervolgens worden zij stevig samengeperst, waardoor in enkele seconden een moleculaire, homogene verbinding tot stand komt.

Op de video's ziet u hoe de halfautomatische lasmachine UNIDRIVE 500 en de automatische lasmachine VARIMAT V2 dakbedekkingsmembranen verbinden.

Naast het lassen van dakbedekkingsmembranen is het lassen van kunststof met hete lucht mogelijk met verschillende technologieën. Bij Leister bieden we het volgende aan: Hete lucht, hete wig, diverse laserlasprocessen en infraroodstraling.

Geen van deze technologieën maakt gebruik van giftige stoffen, chemische additieven of open vuur.

Solventlassen

Solventlassen is een naadverbindingstechniek voor thermoplastische membranen van PVC. De schone randen van de te verbinden PVC-membranen worden bedekt met een geschikt oplosmiddel (ook solventlasmiddel genoemd), bij voorbeeld tetrahydrofuraan. De lasvloeistof lost de randen op door een chemische reactie en bindt ze vervolgens aan elkaar door een gelijkmatige druk uit te oefenen.

Belangrijk! Het verdampen van lasvloeistof is schadelijk voor de gezondheid. Bij verkeerd gebruik veroorzaakt het ernstige oogirritatie, sufheid en duizeligheid. Het is ook explosief omdat zowel de vloeistof als de damp zeer ontvlambaar zijn. Daarom kan solventlassen alleen buiten of in goed geventileerde ruimten worden uitgevoerd. Bovendien moeten lasvloeistoffen worden vervoerd en opgeslagen als een gevaarlijke stof. Daartoe moeten de gebruikers zich houden aan de toepasselijke landspecifieke veiligheidsrichtlijnen voor het hanteren en vervoeren van gevaarlijke stoffen.

Feitelijke vergelijking van solventlassen versus lassen met hete lucht

In de onderstaande tabel hebben wij een feitelijke vergelijking gemaakt.

Zie de vergelijking in de video

Hot-air-vs-Solvent-welding_Sell_VD_EN.JPG

We hebben ook een video-vergelijking gemaakt.

Conclusie

De vergelijking illustreert de voordelen van het lassen met hete lucht in vergelijking met het solventlassen. Wij begrijpen het argument dat zo'n automatisch lasapparaat prijzig kan worden, maar het zal u betrouwbaar vergezellen voor bijna een leven lang. De aankoop zal zichzelf vroeg of laat terugbetalen, afhankelijk van hoe vaak u hem gebruikt.

Vragen?

Heeft u vragen over kunststoflassen, heteluchtlassen en/of wenst u advies, dan staat onze dakexpert, Roland Beeler, graag tot uw beschikking.