Vloerapparatuur van LEISTER inspireert in grootschalige project

LT_Flooring_Schulhaus_Ap_01--2.JPG
Succesverhalen16 jul 2021

Het ontwikkelen, produceren en wereldwijd distribueren van machines en apparatuur die worden gebruikt voor het installeren van elastische vloerbedekkingen zijn maar enkele van de kerncompetenties van LEISTER. De GROOVER 500-LP accufreesmachine en de UNIFLOOR E en UNIFLOOR 500 automatische vloerlasmachines hebben de Zwitserse installateurs Werner, Mischa en Sascha Morf geïnspireerd. Ten tijde van dit interview werkten ze aan renovaties van schoolgebouwen in Zürich. U kunt er meer over lezen in deze blog, omdat we op tijdens het werk over hun schouder mochten meekijken.

Auteur: Silke Landtwing, Manager Bedrijfscommunicatie, LEISTER Zwitserland

In 2013 heeft het kanton van Zürich een schoolruimtestrategie aangenomen voor middelbare en beroepsschoolgebouwen. Als onderdeel van deze schoolruimtestrategie zijn er tal van scholen in de stad Zürich die moeten worden herontwikkeld. Er was een oplossing nodig waarmee scholieren ongestoord les konden krijgen, ondanks de herontwikkeling. Dit is waar Blumer-Lehmann AG, een van de toonaangevende Zwitserse houtbouwbedrijven, erbij kwam. In samenwerking met internationaal gerenommeerde architectenbureaus ontwerpt en bouwt Blumer-Lehmann vrije vormgebouwen in hout over de hele wereld. Ook modulaire bouw en tijdelijke bouw behoren tot de specialiteiten van het bedrijf, waarbij de vraag naar tijdelijke bouw in hoge mate bepaald wordt vanwege herontwikkelingen van schoolgebouwen.

Om een lang verhaal kort te maken: Blumer Lehmann bouwt schoolgebouwen namens het Bureau Structural Engineering van de stad Zürich en deze worden voorzien van sterke en duurzame vloerafwerkingen.

De vloerenleggersfamilie Morf bestaat uit Werner en zijn zonen Sascha en Mischa, die door Blumer-Lehmann werden ingehuurd om deze vloerbedekkingen te leggen.
De Morfs vertrouwen op de kwaliteit van de GROOVER 500-LP accufreesmachine, het TRIAC AT heteluchtapparaat en de UNIFLOOR E automatische vloerlasmachine, allemaal van LEISTER.

De productmanager Silvan Horand van LEISTER maakte van de gelegenheid gebruik om de nieuwe UNIFLOOR 500 naar de bouwplaats te brengen (niet geheel zonder redenen). We waren nieuwsgierig naar wat de broers Morf vinden van de UNIFLOOR 500.

Schoolgebouw van drie verdiepingen in de wijk Höngg in Zürich

LT_Flooring_Schulhaus_Ap_01-5139.JPG

De school waar Sascha en Mischa de sterke vloer in hebben gelegd bevindt zich in de wijk Höngg in Zürich. Het is een prachtig, houten gebouw en ziet er aan de buitenkant al afgewerkt uit. Ook binnen is het gebouw al bijna af.

LT_Flooring_Schulhaus_Ap_01-5305.JPG

Sascha en Mischa legden de grijszwarte linoleumvloer van het Zwitserse merk Forbo op de tweede verdieping van het schoolgebouw in Zürich. De afbeelding toont Mischa Morf die stevig met het linoleumplaat met een roller stevig aandrukt, zodat de vloerbedekking mooi en glad ligt (een essentiële voorwaarde voor het frezen van de naden). Vervolgens gebruikte Sascha Morf de GROOVER 500-LP accufreesmachine om een naad direct aan de rand waar de linoleumrollen elkaar raken te frezen. Deze naad wordt vervolgens afgedicht met een lasstaaf afgedicht door een van de twee automatische vloerlasapparaten van LEISTER: UNIFLOOR E of UNIFLOOR 500.

Voor degenen die geen idee hebben hoe dit werkt: een kunststof lasstaaf wordt met hete lucht verwarmd en door het automatische lasapparaat rechtstreeks in de verbinding gestoken. Daarna wordt de vloer geseald en is deze bestand tegen de belasting die schoolgebruik met zich meebrengt. Bovendien is een linoleumvloer zoals deze eenvoudig te onderhouden en bijzonder gemakkelijk schoon te maken.

De GROOVER 500-accufreesmachine inspireerde Sascha Morf

Toen Sascha Morf de verbinding met de GROOVER 500-LP accufreesmachine freesde ging dat zo snel dat onze cameraman Urs Zimmermann zich moest haasten om bij te blijven. Zodra het laatste verbinding in het klaslokaal op de tweede verdieping was gefreesd pakte Sascha de GROOVER 500-LP, droeg die naar het volgende klaslokaal en ging verder. De machine is supersnel in vergelijking met een snoerfreesmachine, omdat er geen netsnoer hoeft te worden aangesloten (of losgemaakt). Sascha waardeert de mobiliteit die de GROOVER 500-LP biedt: 'Tegenwoordig is er op een werkplek niet altijd elektriciteit en moet u werken met geïmproviseerde oplossingen. Met de GROOVER 500-LP ben ik onafhankelijk', vertelt hij gelukkig.

Hij benadrukte ook zijn waardering voor de extra voordelen van de GROOVER 500-LP: 'De GROOVER 500-LP is gemakkelijker te hanteren, nog nauwkeuriger in gebruik en ik ben veel flexibeler, onafhankelijker en sneller dankzij de accu.'

Er zijn verschillende overtuigende redenen voor vloerenleggers om over te stappen op de GROOVER 500-LP, en Sascha demonstreert ze bij het frezen in de volgende video:

Vloeren lassen met de UNIFLOOR 500

Nadat de naden zijn gefreesd moeten ze worden afgedicht (vloerlassen). Tot nu toe hebben Sascha en Mischa de naden gelast met hun UNIFLOOR E van LEISTER.

LT_Flooring_Schulhaus_Ap_01-5241.JPG

Silvan Horand had hiervoor de nieuwe UNIFLOOR 500 geïntroduceerd en legde uit hoe het nieuwe automatische vloerlasapparaat van LEISTER werkt voor Sascha. Het duurde niet lang, aangezien Sascha een professionele vloerenlegger is en de UNIFLOOR 500 eenvoudig te bedienen is.

Zodra de knop wordt ingedrukt begint de machine met voorverwarmen en komt de heteluchtblazer automatisch omlaag, de UNIFLOOR 500 gaat rijden en last de naad met de lasstaaf. Sascha kan er bij blijven staan, omdat de machine al het werk zelf doet. Wanneer de UNIFLOOR 500 de tegenoverliggende muur bereikt stopt de machine en wordt de heteluchtblazer automatisch uit de lasverbinding weggetrokken. Hoe werkt dit? Bekijk deze video om het te zien.

Sascha was bij om de UNIFLOOR 500 te kunnen houden voor testdoeleinden, aangezien bij deze klus nog vijf klaslokalen moesten worden gedaan. Het proces bestaat uit het verlijmen van het linoleum, aanrollen, frezen met de GROOVER 500-LP en vervolgens lassen met de UNIFLOOR 500.

De tijd drong, omdat de zomervakantie bijna ten einde was en de leerlingen weer naar school zouden komen. Voor de familie Morf gaat het echter gewoon verder.
Sascha zegt: 'We mogen helemaal niet klagen. Als we hier klaar zijn wachten dit jaar nog andere schoolgebouwen in Zürich op ons waar wij de vloeren moeten leggen. Ze zien er hetzelfde uit als deze, dus we weten de weg en met de vloerapparatuur van LEISTER zitten we gewoon goed.'

Meer dan 60 jaar met succes vloeren leggen

Werner richtte het succesvolle familiebedrijf 60 jaar geleden op, en hij vertelt me in antwoord op mijn vraag. Ik keek naar hem, maakte de rekensom en stelde me voor dat hij als brugklasser was begonnen. 60 jaar? Klopt dat? Hij leek mijn gedachten te hebben geraden en met een lach zei hij: “Ja, het is inderdaad 60 jaar, ik ben nu 78.” Verder geen vragen: van vloeren leggen blijf je fit en jong.

Werner geniet nog steeds van zijn werk. Terwijl zijn zoons in Höngg met het werk doorgaan is hij al begonnen met het leggen van de linoleumvloeren in het volgende schoolgebouw.

Mocht u trouwens zoeken: het familiebedrijf Morf is niet te vinden op internet. De naam Morf staat voor kwaliteit en betrouwbaarheid en is al jaren bekend in professionele kringen.

Bedankt voor de geweldige samenwerking

Hartelijk dank aan Werner, Mischa en Sascha Morf voor de geweldige samenwerking. Het maken van foto's, video's en het verzamelen van feedback over nieuwe producten is ongebruikelijk werk voor vloerenleggers. Vooral als de tijd beperkt is. We waarderen het zeer en wensen jullie veel succes.