Bahr Al-Baqar – 2,7 km aan kunststof buizen in recordtijd gelast in Egypte

LT_Blog_Egypt_TitelRohreundMenschen.jpg
Succesverhalen24 sep 2021

In Egypte wordt de grootste afvalwaterzuiveringsinstallatie van Afrika, Bahr Al-Baqar, gebouwd. Vanwege droogte en snelle bevolkingsgroei is het dringend noodzakelijk om landbouwafvalwater te behandelen en het verkregen schone water te recyclen. In dit artikel leert u welke apparatuur van Leister bij dit civieltechnische project is gebruikt.

Auteur: Silke Landtwing, Manager Bedrijfscommunicatie, Leister Zwitserland

De bevolking in Egypte groeit snel: In het land van piramiden en farao's wonen momenteel ongeveer 103 miljoen mensen (en het cijfer stijgt). Als droog land is Egypte afhankelijk van de Nijl en het grondwater, omdat meer dan 95 procent van de watervoorziening van Egypte wordt gevoed door de Nijl. Maar omdat het water van de Nijl beperkt is en zeer weinig grondwater opnieuw gebruikt kan worden, richt de nationale overheid zich op afvalwaterzuiveringsprojecten. Hun doel is om het water te zuiveren en te hergebruiken, waardoor het wordt bespaard en de productiviteit van het land wordt verhoogd.

Afvalwaterzuivering

Hoewel Egypte al met een watertekort kampt, wordt irrigatie vaak uitgevoerd zoals in de oudheid: Boeren laten grote delen van hun akkers onder water lopen. Experts zeggen dat veel te veel water wordt verspild met de oude technologie en irrigatiemethoden. Dit is een belangrijke reden om nieuwe wegen in te slaan en moderne technologie te gebruiken om de irrigatie van landbouwgronden te verbeteren. Bovendien wordt irrigatie ook bedreigd door verontreiniging door onbehandeld landbouw-, industrie- en stedelijk afvalwater.

Bahr Al-Baqar: De grootste waterzuiveringsinstallatie in Afrika

De Bahr Al-Baqar afvalwaterzuiveringsinstallatie in het noordwesten van Egypte zal de grootste van Afrika en de grootste ter wereld worden. De geplande capaciteit van het project is 5 miljoen m3 behandeld water per dag (Opmerking van de auteur: 5 miljoen m3 water is genoeg om 2000 Olympische zwembaden te vullen). In totaal beschikt de fabriek over vier waterbehandelingsleidingen, elk met een dagelijkse verwerkingscapaciteit van 1,25 miljoen m3 water. Het behandelde water zal worden gebruikt voor irrigatie van 140.000 ha landbouwgrond langs het Suezkanaal. De realisatie van het project zal naar verwachting de irrigatie van landbouwgrond verbeteren.

Het lassen van HDPE-buizen voor de afvalwaterzuiveringsinstallatie

Het contract voor de productie en installatie van de spiraalgewonden PE-100 leidingen voor de afvalwaterzuiveringsinstallatie van het grootschalige project werd gegund aan het Egyptische bedrijf Krah Misr. Krah Misr werd opgericht onder licentie van Krah AG, een Duitse machinefabrikant. Ze hebben meer dan 35 jaar ervaring in het ontwerpen, ontwikkelen en bouwen van productie-installaties voor kunststof buizen en fittingen met een grote diameter in alle mogelijke maten en diktes. Voor de productie van de buizen werd de kunststof BorSafe™ HE3490-LS, een geclassificeerde PE100-kunststof, gekozen. De voordelen van PE100-kunststof voor deze toepassing zijn lage installatie- en onderhoudskosten als gevolg van de bestendigheid tegen corrosie en chemicaliën. Naast vele andere voordelen hebben dergelijke kunststof buizen uitstekende stromingseigenschappen, hoge operationele betrouwbaarheid en, vanwege het gladde en niet-poreuze oppervlak, een geringe neiging tot vervuiling.

2,7 km aan PE-buizen met een diameter van 1,6 – 2,5 m werd in recordtijd gelast

Krah Misr leverde en installeerde in totaal 2,7 km spiraalgewonden PE 100 buizen met een diameter van 1,6 – 2,5 m voor de afvalwaterzuiveringsinstallatie. Oorspronkelijk werd verwacht dat de uitvoering van dit project 18 maanden zou duren. Deze lagedruk toepassingsbuizen (2,2 bar / 220000 Pa) werden echter in recordtijd (zeven maanden) door Krah Misr op locatie gelegd en gelast.

Vanwege de aard van de grond was naast elektrolassen ook extrusielassen nodig.

De 6 m lange buizen werden aan elkaar gelast om de dichtheid, stabiliteit en weerstand tegen lekkages te garanderen.

LT_Blog_Egypt_Rohrschweissung.jpg

Omdat de buizen op een zeer losse kleibodem werden gelegd die onderhevig is aan aanzienlijke zettingen, moesten ze speciaal worden gelast. Daarom werden ze naast de traditionele elektrolasmethode ook van binnen en buiten gelast met extruders van Leister.

Om het project in zeven maanden af te ronden, verdubbelde Krah Misr het aantal lassers en gebruikte in totaal 24 extruders van Leister.

De FUSION 3 en FUSION 3C extruders van Leister zijn de favoriete extruders van Krah Misr's lassers. Daar zijn verschillende redenen voor: De lassers kennen de extruders zeer goed, omdat ze er al een aantal jaren mee werken. Bovendien zijn de robuuste extruders van Leister speciaal ontworpen voor gebruik in grote kunststofbuizen.

LT_Blog_Egypt_SchulungRoli.jpg

Roland Beeler, hoofd van de Zakelijke Leidingen Kunststofvervaardiging, Dak- en Vloerbedekking, trainde de lassers van Krah Misr in 2018 gedurende een 3-daagse training. In deze cursus werd het extrusielassen van thermoplastische kunststoffen met Leister-extruders uitvoerig behandeld. Sindsdien zijn zowel de technische kennis van het team als de kwaliteit van de laswerkzaamheden voortdurend verbeterd. Ook het productportfolio is in de loop der jaren uitgebreid met extra materieel en bijbehorende accessoires van Leister.

LT_Blog_Egypt_RachidGroup.jpg

Rachid Benlakhouy, verkoopmanager Afrika, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk bij Leister Technologies AG in Zwitserland, zegt: “Vanaf de eerste dag begrepen we hoe belangrijk de Egyptische markt voor Leister was. Dit land heeft altijd voor grote en uitdagende infrastructuurprojecten gezorgd. Daarom moesten we een sterke aanwezigheid hebben met een sterke partner om ons in Zwitserland vervaardigde kunststoflasmaterieel aan te bieden, samen met uitstekende diensten en ondersteuning.

De Egyptische distributeur van Leister, SHS Saad Hanna Sons, levert al jaren extruders aan Krah Misr. Naast distributie biedt SHS ook onderhoud en reparatie aan voor alle Leister machines en gereedschappen. De reparatietechnici van SHS weten hoe belangrijk de kwaliteit van Leister producten is, omdat ze voor belangrijke infrastructuurprojecten in het land worden gebruikt en zelfs onder moeilijke omstandigheden betrouwbaar moeten functioneren.

Atef Hanna, algemeen directeur van SHS Saad Hanna Sons, zei: “Het was een uitdaging om in de eerste week van het nieuwe jaar (2021) een groot aantal extruders aan Krah Misr te leveren. Ondanks het vakantieseizoen en de Covid-situatie heeft Leister het onmogelijke gedaan en de extruders in recordtijd geleverd. Mijn team heeft ervoor gezorgd dat de douane-inklaring en vrijgave van deze belangrijke zending soepel verliep. We wilden er alles aan doen om ervoor te zorgen dat Krah Misr kon doorgaan zonder het project te onderbreken. Krah Misr is immers een van onze belangrijkste klanten en we streven er altijd naar om onze klanten de beste service te bieden.”

Na de succesvolle afronding van het project eind april 2021 zei Peter Youssef, algemeen directeur van Krah Misr: “Als pionier in de productie van grote, spiraalvormige HDPE-buizen in Egypte, is Krah Misr zeer tevreden met de uitstekende service van Leister. De kwaliteit van de Zwitserse Leister-gereedschappen en de lokale service van SHS zijn ons zeer goed bevallen. Onze medewerkers, de eersteklas service van onze zakenpartners en de hoge kwaliteit van het gebruikte materieel zijn allemaal belangrijke sleutels tot succes voor ons.”