Interview met stagiaire Fabian Spichtig

LT_CORP_Fabian_Spichtig_PI_01.JPG
Leister Inzicht24 mrt 2022
Fabian Spichtig begon zijn commerciële stage bij Leister AG in Kägiswil in augustus 2020. In het interview vertelt hij ons waarom hij besloot om een commerciële stage te doen en hoe leuk hij het vindt bij Leister.

Auteur: Fabian Spichtig, stagiaire, Leister Zwitserland

Sollicitatiegesprek: Silke Landtwing, Manager Bedrijfscommunicatie, Leister Zwitserland

Waarom heb je besloten om een commerciële stage te doen?

In mijn tweede jaar van middelbare school, heb ik verschillende beroepen uitgeprobeerd: timmerman, polymonteur en uiteindelijk belandde ik in de commerciële sector.

Zoals je kunt zien aan mijn eerste twee beroepen, wilde ik in eerste instantie iets doen met mijn handen. Hoewel ik beide beroepen leuk vond nadat ik ze had geprobeerd, miste ik toch een bepaald iets.

Tijdens het functieselectieproces presenteerden leerlingen verschillende stages op onze school. Een van hen was een stagiaire van de commerciële afdeling. Een collega van mij benaderde mij na de presentatie en zei dat de commerciële stage toch wel iets voor mij zou zijn. Eerst zag ik het niet zitten. Maar des te langer ik erover nadacht, des te meer ik het idee van een commerciële stage leuk begon te vinden.

Kort na de presentatie heb ik voor de commerciële stage naar verschillende bedrijven gekeken. Mijn pad leidde me ook naar Leister. Ik vond de proefstage bij Leister zo leuk dat ik zeker wist dat ik mijn commerciële stage hier wilde doen.

Wat vond je zo leuk aan Leister?

Tijdens mijn proefstage bij Leister leerde ik de inkoop-, verkoop- en boekhoudafdelingen kennen. Ik vond het overal leuk. De medewerkers waren altijd heel behulpzaam en er was een goede sfeer.

Welke gebieden heb je tot nu toe tijdens je stage leren kennen?

In mijn eerste jaar als stagiaire werkte ik bij de inkoop. Daar heb ik bijvoorbeeld orders ingevoerd en orderbevestigingen gecontroleerd.

Sinds mijn tweede jaar als stagiaire werk ik bij de verkoop bij Leister. Hier verwerk ik verschillende klantorders.

Parallel aan mijn hoofdtraining in inkoop en verkoop krijg ik ook verschillende inzichten in andere afdelingen bij Leister.

In het eerste jaar van mijn stage heb ik drie dagen op de verzendingsafdeling doorgebracht. Enerzijds heb ik geleerd hoe ik pakketten op de juiste manier kan ontvangen van de afdeling inkomende goederen en hoe ik ze op de juiste manier kan opslaan. Ook heb ik gewerkt in de afdeling uitgaande goederen. Daar kreeg ik te zien hoe ik pallets op de juiste manier stapel en daarna hoe ik ze veilig inpak.

Ik mocht ook een dag meehelpen bij de planningsafdeling van Leister. Daar heb ik geleerd hoe de productie wordt gepland. Dat betekent op welk moment welke hoeveelheid van bepaalde apparaten moet worden geproduceerd.

Onlangs heb ik drie dagen doorgebracht bij de IT-afdeling. In deze drie dagen heb ik geholpen bij het oplossen van verschillende interne problemen en uiteindelijk heb ik een computer uit elkaar gehaald en weer in elkaar gezet.

Werkte deze daarna weer?

(lacht) Ja, maar ik dacht zelf eigenlijk van niet.

Waar heb je het tot nu toe het leukst gevonden en waarom?

Ik vond het heel leuk bij zowel inkoop als verkoop. Beide afdelingen hebben hele leuke teams die me altijd helpen als ik ergens moeite mee heb.

Maar ik denk dat mijn hoogtepunt tot nu toe zeker het uit elkaar halen en opnieuw in elkaar zetten van de computer was, omdat ik heel erg geïnteresseerd ben in technologie en computers. En natuurlijk ben ik nog steeds blij dat deze daarna weer werkte (glimlacht).

Wat leer je momenteel op het gebied van theorie, dat wil zeggen op school?

We leren veel verschillende dingen. In economie, ons belangrijkste onderwerp, leren we momenteel veel over effecten en de economische cyclus. In informatica bestuderen we op dit moment het drukken van seriebrieven en in het Duits leren we over de verschillen tussen hoofd- en ondergeschikte clausules.

Wat is je favoriete vak en waarom?

Ik heb geen favoriet vak. Maar ik vind economie heel interessant omdat onze economie erg complex is en we deze leren begrijpen.

Welk vak vind je minder leuk?

Frans. Hoewel ik al veel beter ben geworden dan op de middelbare school, is het zeker het vak waar ik wat meer moeite mee heb. Ik vind het lastig om de taal te leren en heb deze niet heel vaak gebruikt. Wat betreft Engels is het compleet anders.

Weet je al wat je gaat doen na je commerciële stage?

Ik heb nog geen definitief plan. Maar ik denk dat ik het eenjarige voltijdse beroepsbaccalaureaat ga doen. Daarna ga ik waarschijnlijk werken tot ik in het leger moet. En wat ik daarna ga doen is nog helemaal open.

Ik wil niets vooruit plannen. Ik ga de toekomst nemen zoals deze op me af komt en er dan het beste van maken.

Heel erg bedankt voor dit gesprek. We zijn heel erg blij met je aanwezigheid en wensen je veel plezier en succes met je stage.

Fabian beantwoordde de vragen in dit interview dat tijdens zijn verblijf op de afdeling strategische marketing in samenwerking met Silke Landtwing is geschreven. Wij vinden dat hij het geweldig heeft gedaan. Een geweldig compliment.

Ben je geïnteresseerd in een opleiding bij de Leister Groep?

Als je geïnteresseerd bent in training met de Leister Groep, neem dan Contact op met Erika Windlin, Head of Training. Ze kijkt er naar uit om je te leren kennen.