Renovatie van het openluchtzwembad Weyermannshaus in Bern

LT_PW_Schwimmbecken_IM_01.jpg
Succesverhalen29 apr 2022
Waterdicht lassen van plastic membranen is een van de vele vaardigheden van Leister in de ondergrondse techniek. In de nazomer van 2021 zijn VARIMAT en Co in Bern begonnen met de renovatie van het openluchtzwembad Weyermannshaus. Zwemmers kunnen vanaf 14 mei 2022 terugkeren naar hun ‘Weyerli’.

Auteur: Silvan Horand, Productmanager, en Silke Landtwing, Manager Bedrijfscommunicatie, Leister Zwitserland

Recreatiegebied “Weyerli”

Het openluchtzwembad Weyermannshaus ten westen van de Zwitserse hoofdstad Bern vormt, samen met een binnenzwembad, een ijsbaan en een park, een belangrijk recreatiegebied voor de inwoners van Bern. De lokale bevolking noemt de faciliteit liefkozend “Weyerli”.

Het grootste openluchtzwembad van Zwitserland

Eigenlijk is de nationaal populaire infantiliseringstechniek om een verkleinende 'li' toe te voegen aan het Zwitserse woord voor een normaal zwembad, niet geheel terecht. Met een oppervlakte van ongeveer 16.000 vierkante meter is het openluchtzwembad Weyermannshaus namelijk het grootste in Zwitserland. Met een volume van 25.000 kubieke meter is het ook de grootste in West-Europa. Om je een beeld te geven: 16.000 vierkante meter is groter dan twee voetbalvelden.

LT_PW_Schwimmbecken_IM_04.jpg

Sinds november 2020 is er echter een lage (of geen) waterstand in het buitenzwembad, omdat het wordt gerenoveerd. Reden hiervoor: Het zwembad werd gebouwd in 1958 en de vloer, geplaveid met stenen, had in al die jaren gelekt. Een derde van het chloorhoudende water sijpelde in de bodem en kwam in het omringende water terecht. Een onhoudbare situatie die verantwoordelijke partijen dwong om handelend op te treden.

November 2020 – Start renovatiewerkzaamheden

Een renovatie van het zwembad op deze schaal is een uitdaging voor alle betrokken bedrijven en openbare instellingen en iets ongewoons. De renovatie volgde een strak schema omdat het oorspronkelijk de bedoeling was om het openluchtzwembad aan het begin van het seizoen in mei 2022 te heropenen.

Op 27 september 2020 werd de bouwlening van 48 miljoen Zwitserse frank (ongeveer 46 miljoen euro) goedgekeurd door kiezers en de herstructurering was al gaande op 16 november 2020. De kern was de installatie van een nieuw waterbehandelingssysteem, de volledige bekleding van het bestaande zwembad met chloorbestendige plastic voeringen, inclusief UV-stabilisator, en de renovatie van de administratieve gebouwen.

Buitengewone schaal – buitengewone hoeveelheden materiaal

Om ons een idee te geven van de omvang en de materiaaleisen voor deze renovatie van het zwembad tijdens het locatiebezoek, heeft de aannemer ons enkele vergelijkende cijfers gestuurd: Eén rol liner (25 meter lang en 2,05 meter breed) is voldoende voor een oppervlakte van ongeveer 50 vierkante meter. Voor een zwembad in een privéomgeving zijn twee tot drie rollen nodig voor deze liner. Voor een zwembad van Olympisch formaat (50 meter lang, 25 meter breed, ofwel een oppervlakte van 1.250 vierkante meter), zijn ongeveer 15 rollen vereist. Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de afdichting bestelde 350 rollen voor de “Weyerli”. De aannemer zei dat ze waarschijnlijk slechts één keer in hun leven zo'n groot "zwembad" afdichten. De bestelling zorgde ook voor verbazing bij de membraanfabrikant.

Bijzondere uitdagingen bij het leggen van plastic membranen

De naadverbinding van de lengte- en stuiknaden moest over het gehele bad doorlopen. Om dit te bereiken, werden de liners eerst gespannen en vervolgens bevestigd. Deze procedure voorkomt golfvorming. De kunststofmembranen op de vloer werden vervolgens gelast met de Leister VARIMAT- en VARIMAT V2-overlap-lasmachines. Beide automatische lasapparaten zijn ontworpen voor het lassen van grote oppervlakken.
LT_VARIMAT_AP_01.jpg
De experts onder u hebben het misschien op de foto gezien. En nee, uw ogen houden u niet voor de gek: Een VARIMAT uit de jaren 90 werd ook gebruikt bij het lassen van de voering voor de “Weyerli”. Nogmaals, bewijs van hoe duurzaam en betrouwbaar de lasautomaten van Leister zijn.

Handmatig lassen met TRIAC en LABOR met MINOR

Naast het leggen van de vloer bestond dit project ook uit veeleisend en tijdrovend handmatig laswerk. Verbindingen, gebieden met hoge hellingen en details zoals hoeken en randen werden met de hand gelast. Daarom gebruikten de installateurs de standaard TRIAC-heteluchtapparaten naast LABOR draagbare apparaten met MINOR-luchtblazers.

LT_LABOR_S_with_MINOR_AP_01.jpg
De combinatie van LABOR en MINOR heeft als voordeel dat de LABOR bijzonder handig en licht is door de externe luchttoevoer. Het zorgt daarom voor dat werk gedurende een langere periode niet vermoeiend is. En dat is absoluut cruciaal in een project van deze omvang. Stelt u zich eens voor: De kop van het zwembad met al zijn trappen om in en uit te stappen is meer dan 580 meter lang. Enkel dit gedetailleerde werk duurde al ongeveer twee maanden.

Na een totaal van zeven maanden lassen was het gehele zwembad verzegeld. Gedurende deze periode werkten de installateurs bijna zes dagen per week. Zoran Antic, een werknemer van Tecton AG: “We moesten van A tot Z profiteren van elke periode met goed weer, zelfs als het op een zaterdag viel.” Het was de moeite waard. Toen het herfstweer aanbrak, daalde de dagelijkse productie tot ongeveer een derde van het werk van een zomerdag. Dit kwam door koelere temperaturen, regen, dauw, vallende bladeren en duisternis. Dit verhoogde de voorbereidingsinspanning en maakte de arbeidsomstandigheden over het algemeen moeilijker.

Opening op 14 mei 2022 – op tijd voor de seizoenslancering

Goed nieuws voor alle waterratten: Er wordt nu bevestigd dat renovatiewerkzaamheden volgens plan zullen worden uitgevoerd en dat de “Weyerli” op 14 mei 2022 weer open gaat. Een tevreden Silvan Horand, Product Manager bij Leister Technologies AG: “De volgende keer dat ik onze verkoop- en servicepartner F. Jannone AG bezoek, neem ik mijn zwemkleding mee, omdat ze zich op slechts 6 kilometer van de ‘Weyerli’ bevinden.”