Biogasfermentor in Vietnam gelast met TWINNY

LTAG_farmer_Vietnam_1920_JPG
Succesverhalen30 mei 2022

In landelijk Vietnam en vele andere gebieden van Azië koken mensen nog steeds met fossiele brandstoffen, zoals gasflessen. Lees dit artikel om erachter te komen hoe Leister een internationaal onderzoeksteam ondersteunt bij het zoeken naar een milieuvriendelijker alternatief.

Auteur:

Gregor Studer, Manager Marketing Services, Leister Zwitserland

Silke Landtwing, Manager Bedrijfscommunicatie, Leister Zwitserland

Vietnam betovert met dichte regenwouden, groene rijstterrassen en unieke locaties die deel uitmaken van het UNESCO-werelderfgoed. We denken aan de beroemde Halong Bay en het Phong Nha-Ke Bang National Park.

LT_Vietnam_Fluss_JPG

De Mekong Delta in het zuiden van Vietnam is een enorm doolhof van rivieren, moerassen en eilanden met drijvende markten, Khmer-pagodes en dorpen omgeven door rijstvelden. Dit gebied biedt de ideale startpositie voor de productie van biogas. Waarom? Lees verder.

Biogasinstallaties voor zelfvoorziening in plattelandsgebieden

Al tientallen jaren gebruiken mensen in plattelandsgebieden in Azië, Afrika en Zuid-Amerika gasflessen of brandhout om te koken. Dit is ook hier in Vietnam het geval. Verschillende biogasinstallaties bieden een milieuvriendelijk alternatief. Het biogas wordt meestal geproduceerd uit varkensmest in een microbieel fermentatieproces. Dit vereist een constante varkenspopulatie van vijf volwassen dieren om genoeg biogas te produceren voor de dagelijkse kookbehoeften van een boerderijhuishouden.

Een internationaal onderzoeksteam wilde nu uitzoeken of biomassa of een mengsel van biomassa en varkensmest gebruikt zou kunnen worden om als alternatief biogas te genereren. Het doel was om een goedkope biogasfermentor te ontwikkelen met biomassa uit rijststroafval en waterhyacint als grondstof. Beide zijn in Vietnam en in vele andere delen van Azië in vrijwel onbeperkte voorraad beschikbaar.

Jaren van internationaal onderzoek en financiering

Reeds in 2013 en 2014 werden uitgebreide laboratoriumexperimenten uitgevoerd onder toezicht van vooraanstaande wetenschappers van de Aarhus University (Denemarken) en de Can Tho University (Vietnam). Deze experimenten toonden duidelijk aan dat rijststro en waterhyacint uitstekende substraten zijn voor de productie van biogas. Daarnaast stelden de onderzoekers vast dat de biogasopbrengst ongeveer 50% hoger was wanneer de biomassa werd gebruikt in co-digestie met varkensmest. (Co-digestie is de gezamenlijke fermentatie van vast biogeen afval met vloeibare substraten zoals zuiveringsslib of mest).

Fermentor gelast uit geomembraan

Proeven op boerderijschaal streefden naar de ontwikkeling van een duurzame, goedkope biogasinstallatie als alternatief voor traditionele bakstenen koepels.

Here are two pictures of such brick domes. The picture on the right clearly visualizes the effort and resources involved in the construction of a brick dome.

De nieuwe oplossing moet een eenvoudige en goedkope installatie van de gistingsapparatuur door de landbouwers mogelijk maken en mag geen dure bouw vereisen. Hiervoor werd een fermentor met een inlaat- en uitlaatmondstuk gevormd uit een conventioneel kunststof geomembraan (HDPE), waarin het biosubstraat gist onder zonnestraling. Het resulterende biogas bereikt een ander reservoir (gasopslag) via een pijpleiding. Van daaruit wordt het gebruikt om te koken. Als het gaat om luchtdicht lassen van het geomembraan, had het onderzoeksteam deskundige kennis van het kunststoflassen van Leister nodig.

Het automatische lasapparaat TWINNY van Leister is het meest geschikt voor deze klus

Het projectteam nam eerst contact op met de Deense verkoop- en servicepartner Bergstrom Plastteknik A/S van Leister.

LTAG_Schweissung_TWINNY_JPG
Na enige verduidelijkingen en testen was het duidelijk dat het rondlassen van de HDPE-geomembranen voor de in- en uitlaat van de fermentor het beste werkte met de TWINNY. Overigens ziet u dit inlaat- en uitlaatmondstuk in de afbeelding.
LTAG_TWINNY_Welding_Vietnam_JPG

Het TWINNY automatische kunststoflasapparaat is door Leister ontworpen voor civiele techniek, zwembadbouw, mijnbouw en filmlassen in de stortplaatsbouw en is veelzijdig in gebruik. Dankzij de intuïtieve gebruikersbegeleiding kunnen zelfs onervaren gebruikers snel professioneel aan de slag met de TWINNY.

Dit was ook een essentieel criterium in dit project. Jan Bentzen, universitair hoofddocent aan de Aarhus University, is blij met het succes: Dankzij de competente samenwerking met Leister vonden we snel de beste oplossing voor het lassen van de Biogasreactoren gemaakt van HDPE op een hoogwaardige en vooral luchtdichte manier.”

Veel mogelijkheden voor de bouw van kleine biogasinstallaties in de Vietnamese Mekong Delta

Nu het wetenschappelijk bewezen is dat het project werkt, staat niets de bouw van kleinschalige biogasinstallaties uit HDPE-geomembranen in rijstteeltgebieden in de weg. Alleen al in de Mekongdelta van Vietnam is er momenteel naar schatting een potentieel voor 17.000 biogasinstallaties in de landbouw. De investeringskosten bedragen ongeveer 400-450 USD en de fermentor heeft een levensduur van ten minste tien jaar.

Milieuvriendelijk en duurzaam alternatief

Dergelijke biogascentrales verminderen de vraag naar fossiele brandstoffen aanzienlijk. Ze zijn een kostenefficiënt, milieuvriendelijk en duurzaam alternatief voor gasflessen.

Ook de nieuwe biogasfermentors zijn economisch gezien een goede optie. Dit komt omdat ze geïnstalleerd en onderhouden moeten worden, wat een positieve invloed heeft op de ordersituatie van kleine bedrijven en op het creëren van nieuwe werkplekken.

Ook de levensstandaard van de plattelandsbevolking stijgt. Omdat het duidelijk is dat het zelf geproduceerde biogas kosten bespaart bij het koken en tegelijkertijd het milieu beschermt.

LTAG_Vietnam_Biogas_Machine_JPG

De afbeelding toont een nieuw ontwikkelde biogasfermentor die in bedrijf is op een Vietnamese boerderij in de Mekongdelta.

LTAG_Vietnam_Gas_JPG

Een Vietnamese boer verbindt zijn gasfornuis met de leiding (grijze plastic buis) van zijn eigen biogasinstallatie.