TüftelCamp; autonoom voertuig bij TüftelPark Pilatus

LT_STORY_TüftelCamp_2022_IM_16-9_04.jpg
Leister-inzichten28 okt 2022

Jonge knutselaars vanaf groep 6 hebben in zeven teams autonome elektrische voertuigen gebouwd voor een wedstrijd bij TüftelPark Pilatus. Een uitdagende onderneming waarbij ze actief werden ondersteund door het TüftelPark-team en experts van de bedrijven Maxon en Leister.

Auteur: Silke Landtwing, Manager Bedrijfscommunicatie, Leister AG, Zwitserland

Het bouwen van een autonoom elektrisch voertuig en informatie over mogelijke stages

De jonge knutselaars bouwden elk, in zeven teams, een autonoom voertuig tijdens de week van 10 tot 14 oktober 2022. Ze kregen ook informatie over de volgende stages:

  • Polymechanicus
  • Automatiseringsingenieur
  • Ontwerper
  • Elektrotechnicus

Op het gevarieerde weekprogramma stond ook een excursie naar de bedrijven Maxon en Leister. Daar konden de knutselaars de onderdelen en motoren ophalen en kwamen ze tijdens een presentatie meer te weten over de stages.

LT_STORY_TüftelCamp_2022_IM_16-9_07.jpg

Op de foto ziet u de knutselaars voor het bedrijfsgebouw van Leister Technologies AG in Sarnen.

Team ‘Kings’ wint de felbegeerde knutselprijs

Lionel Straub, Harun Amin en Marco Röthlin van het team ‘Kings’ behaalden met hun voertuig de overwinning en ontvingen de felbegeerde knutselprijs. Helaas was Marco Röthlin op de dag van de wedstrijd en de prijsuitreiking ziek, daarom begonnen de ‘Kings’ met z’n tweeën.

De knutselprijs ging naar het winnende team de ‘Kings’ en bestond dit jaar uit een Arduino-kit, waarmee de winnaars in de toekomst andere spannende projecten kunnen realiseren.

LT_STORY_TüftelCamp_2022_IM_16-9_02.jpg

Op de foto ziet u Harun Amin en Lionel Straub, beiden van het team ‘Kings’ met hun winnende voertuig. Felicitaties van Leister met jullie overwinning.

LT_STORY_TüftelCamp_2022_IM_16-9_05.jpg
Wedstrijden op de hindernisbaan

In de onderstaande video kunt u zien hoe de voertuigen van de verschillende teams het tegen elkaar opnemen op de hindernisbaan. En vlak voor het einde van de video kunt u het winnende voertuig van de ‘Kings’ bewonderen.

Betrokkenheid van de Leister Foundation

Als initiatiefnemer van TüftelPark Pilatus in het kanton Obwalden zet de Leister Foundation zich sinds 2016 in voor de bevordering van jong talent in technische beroepen.

De betrokkenheid van de Leister Foundation bestaat voornamelijk uit financiële en personele ondersteuning en uit de regelmatige knutselwedstrijd die door Leister wordt opgezet en gefinancierd.

LT_STORY_TüftelCamp_2022_IM_16-9_06.jpg

Stefan Vogler, voorzitter van de vereniging TüftelPark Pilatus en lid van de directie van Leister, laat het volgende weten: “Om talent te stimuleren en ze enthousiast te maken voor het knutselen, willen we kinderen en jongeren op een speelse manier kennis laten maken met technologie en de daarbij behorende beroepen. De jonge knutselaars van vandaag kunnen immers de geschoolde werknemers van morgen zijn.”

LT_STORY_TüftelCamp_2022_IM_16-9_08.jpg

Samuel Friedrich, algemeen directeur van Tüftelpark Pilatus, is verheugd over de belangstelling van de jongeren en hun ouders: “Bij TüftelPark Pilatus brengen we onze fascinatie voor techniek over op kinderen en jongeren. We kiezen ons aanbod zorgvuldig uit, omdat we het inventieve, ambachtelijke, technische en ontwerptalent van knutselaars die hun potentieel nog niet hebben ontdekt, willen stimuleren. De wedstrijd toont telkens weer op indrukwekkende wijze het enthousiasme waarmee de teams samenwerken.”

Neem contact op met TüftelPark Pilatus

TüftelPark Pilatus vindt u in het oude gymnasium, op de 3e verdieping, op de Brünigstrasse 179, 6060 Sarnen. Mocht u geïnteresseerd zijn, dan kunt u alle informatie krijgen door te bellen naar +41 76 592 95 75 of een e-mail te sturen naar info@tueftelpark-pilatus.ch.. Klik hier voor de website van TüftelPark Pilatus.

En klik hier voor de kanalen van TüftelPark Pilatus op sociale media: Facebook, Instagram en LinkedIn

Impressies van de wedstrijd van 14 oktober 2022

Hartelijk dank aan fotografe Rabea Hüppi voor het delen van haar foto's voor de impressies in deze blogpost.