Leister Expedition Go North 2022 in Noord-Groenland

LT_STORY_Greenland_2022_IM_16-9_54.jpg
Leister Inzicht26 sep 2022

In juli 2021 ontdekten onderzoekers uit Denemarken en Zwitserland wat werd beschouwd als 's werelds meest noordelijke eiland tijdens de Leister Around North Greenland-expeditie. Tijdens de daaropvolgende Leister Go North-expeditie in augustus 2022 ontdekte een ander team onderzoekers dat het eiland een gestrande ijsberg is.

Auteur: Silke Landtwing, Manager Bedrijfscommunicatie, LEISTER Zwitserland

Afbeeldingen en video: © Christiane Leister

In de zomer van 2021 trok een Zwitsers-Deens onderzoeksteam erop uit met de Leister Around North Greenland-expeditie, die werd geïnitieerd en gefinancierd door de Leister Foundation, om wetenschappelijke projecten uit te voeren en het eiland Oodaaq te bezoeken, ontdekt in 1978 en niet meer bezocht sinds 2008.

Tijdens hun verkenningen konden de onderzoekers in het team samen met Christiane Leister Oodaaq niet vinden, maar ze kwamen wel een eiland tegen van ongeveer 30 bij 60 meter groot dat nog niet eerder in kaart was gebracht. Ze doopten het nieuwe eiland met de Groenlandse naam “Qeqertaq Avannarleq”, wat “noordelijkste eiland” betekent. Het nieuws over de ontdekking van het nieuwe noordelijkste eiland op onze planeet ging snel de wereld rond.

Het nieuwe eiland bevond zich ongeveer 800 meter ten noorden van het eilandje Oodaaq, dat tot dan toe werd beschouwd als het dichtstbijzijnde stuk land van de Noordpool, waardoor het het noordelijkste punt van de Groenlandse grens was.

LT_STORY_Greenland_2022_IM_16-9_57.jpg

Christiane Leister in juli 2021 op het nieuw ontdekte noordelijkste eiland “Qeqertaq Avannarleq”. Op de voorgrond een grote kei waaronder een aluminium doos met de expeditiegegevens is neergezet. Christiane Leister vond deze aluminium doos opnieuw in augustus 2022 en verplaatste deze onder een nieuw opgerichte steenhoop.

“Het meest noordelijke eiland ter wereld” is een gestrande ijsberg

Nieuwe bevindingen van een interdisciplinair Zwitsers-Deens onderzoeksteam van de volgende expeditie Leister Go North 2022 in augustus 2022 tonen echter aan dat het veronderstelde noordelijkste eiland “Qeqertaq Avannarleq” een gestrande ijsberg is met morainemateriaal. Oodaaq en andere kleine eilanden, die na 1978 werden ontdekt en na een paar jaar niet konden worden geïdentificeerd, zogenaamde “spookeilanden”, waren in feite ijsbergen. De ijsbergen braken af van gletsjers op het vasteland van Groenland, bedekt met grind en rotsen, en lagen tijdelijk op de bodem van de Noordelijke IJszee ten noorden van Groenland. Volgens de Deense wetenschapper Prof. René Forsberg (DTU Space, Technische Universiteit van Denemarken), die deelnam aan de expeditie, is het zeer waarschijnlijk dat dergelijke ijsbergen in de toekomst zullen verdwijnen. Wanneer ze precies genoeg gesmolten zijn om te verdwijnen, blijft echter onduidelijk, zei hij. De wetenschappers geloven dat de oorsprong van deze ijsbergen ligt bij de gletsjers ten westen van Cape Morris Jesup en dat er in de toekomst mogelijk andere “ijsbergen” worden ontdekt ten noorden van de kust van Groenland.

Gletsjer bij Cape Christian IV, ongeveer 50 kilometer ten westen van Cape Morris Jesup. Deze gletsjer en andere gletsjers in de buurt kunnen de oorsprong zijn van de gestrande “ijsbergeilanden”.

Het mysterie van de spookeilanden onthuld

Het decenniaoude mysterie over zogenaamde “spookeilanden” dat in het verleden werd gemeld, is dus opgelost met behulp van nieuwe wetenschappelijke bevindingen. Tijdens de Leister Expedition Go North 2022 boorden de onderzoekers ongeveer 30 boorgaten door het ijs in de Noordelijke IJszee ten noorden van Cape Morris Jesup om de zeediepte te bepalen met echoloodmetingen. Daarnaast hebben ze de ijsdikte gemeten, die twee tot drie meter was. Daarnaast zijn gedetailleerde GPS- en LiDAR-metingen uitgevoerd om de zeebodem in kaart te brengen. Volgens René Forsberg hebben alle onderzoeken bevestigd dat de eilanden die tijdens de expedities van Leister in 2021 en 2022 zijn ontdekt, zich op een waterdiepte van 25 tot 45 meter bevinden. Ze zijn niet verbonden met de zeebodem en zijn daarom gestrande ijsbergen, zogenaamde “ijsbergeilanden”.

LT_STORY_Greenland_2022_IM_16-9_54.jpg

De foto toont René Forsberg, Martin Nissen (Danish Agency for Data Supply and Efficiency) en Henrik Lassen (logistiek manager van de expeditie) die in het ijs boren. René Forsberg meet de zeediepte met een echolood en Martin Nissen de dikte van het vastelandsijs met een meetsonde.

Nieuw eiland ontdekt

LT_STORY_Greenland_2022_IM_16-9_47.jpg

Christiane Leister op het eiland, voor het eerst ontdekt in augustus 2022. Op de voorgrond bevindt zich een steenhoop, met daaronder een aluminium doos met de expeditiegegevens. Op de achtergrond het vastelandsijs en de Noord-Groenlandse kust met bergen en gletsjers.

Tijdens werkzaamheden aan het vastelandsijs werd een ander klein “ijsbergeiland” ontdekt ten oosten van Kaffeklubben door de Leister Expedition Go North 2022. Het heeft een afmeting van ongeveer 50 bij 40 meter en is volledig bedekt met rotsmateriaal. Net als alle andere “spookeilanden” zal dit “ijsbergeiland” ook op een dag uit het landschap verdwijnen. De twee “Leister Islands 2021 en 2022” zijn momenteel de enigen die zijn gezien door expeditieleden in de Noordelijke IJszee ten noorden van Cape Morris Jesup. Of en wanneer ze verdwijnen, en of ze gezelschap krijgen van andere “ijsbergeilanden”, is niet te voorspellen.

Wetenschappers op de Leister-eilanden

Om meer wetenschappelijke inzichten te krijgen in de oorsprong van de gestrande “ijsbergeilanden”, bezochten de wetenschappers de “Leistereilanden” die in 2021 en 2022 werden ontdekt. Ze namen verschillende bodemmonsters voor onderzoek naar bacteriën, steenmateriaal voor geologische bepalingen en watermonsters voor isotopenanalyses.

LT_STORY_Greenland_2022_IM_16-9_55.jpg

Christiane Leister met de wetenschappers Prof. Anders Primé (Universiteit van Kopenhagen), Dr. Tobias Schneider (Columbia Climate School New York) en Dr. Denis Schlatter (Zwitserse geoloog) op het eiland dat in 2021 werd ontdekt, dat ze tot “Qeqertaq Avannarleq” doopten. Op de voorgrond zie je een geomark en twee aluminium dozen met de expeditiedatum 2021 en 2022, die vervolgens onder een nieuw opgerichte steenhoop werden geplaatst.

LT_STORY_Greenland_2022_IM_16-9_52.jpg

Aders Primé tijdens het nemen van verschillende bodemmonsters om bacteriën te bepalen op “Leister Island 2021”. De geprepareerde monsters worden later in het laboratorium onderzocht op oorsprong en eigenschappen.

LT_STORY_Greenland_2022_IM_16-9_51.jpg

Denis Schlatter is verheugd om grote rotsblokken te zien op het “Leister Island 2021”, genoeg materiaal voor monsters voor later geologisch onderzoek in het laboratorium van de Universiteit van Karlsruhe.

LT_STORY_Greenland_2022_IM_16-9_23.jpg

Christiane Leister en Tobias Schneider op het nieuw ontdekte "Leister Island 2022" die watermonsters nemen voor isotoopanalyse.

Kaffeklubben op New Greenland Maps als noordelijkste eiland ter wereld

Hier zie je een luchtfoto van het eiland Kaffeklubben. In de verte (bovenaan de afbeelding) tussen vastelandsijs en zee-ijs is een open waterriem zichtbaar als een blauwe streep.

Nadat Oodaaq volgens nieuwe bevindingen een gestrande ijsberg bleek te zijn, wordt het eiland Inuit Qeqertaat, ook bekend als het eiland Kaffeklubben, opnieuw beschouwd als het noordelijkste eiland ter wereld en de nieuwe grens van Groenland.

De gestrande ijsbergen, waaronder de “Leistereilanden” die in 2021 en 2022 zijn ontdekt, zullen niet langer op de toekomstige kaarten van Groenland verschijnen. De mysterieuze “ijsbergeilanden” worden door onderzoekers beschreven als een nieuwe categorie die niet officieel in kaart zal worden gebracht. Voor verder wetenschappelijk werk worden de “ijsbergeilanden” echter wel vernoemd naar hun ontdekkingsreizigers en gedocumenteerd met hun positiegegevens, datum van ontdekking en laatste zichtbaarheid.

Expeditieroute

De Leister Expedition Go North 2022 is op 3 augustus 2022 wat laat begonnen. Het expeditieteam vloog van Longyearbyen, een klein mijnstadje op het eiland Spitsbergen, naar Station North. Dit is een station van Greenlandic dat wordt geëxploiteerd voor militaire en wetenschappelijke doeleinden in het Northeast Greenland National Park. Na een korte tussenstop ging de expeditie verder naar Cape Morris Jesup, waar tweeënhalve ton vracht met kampeeruitrusting, voedsel, uitrusting en instrumenten voor de wetenschappers en brandstof voor de helikopter op de komst van de expeditieleden wachtte. Nu moesten alle tenten en de keuken worden opgezet, er moest water uit een nabijgelegen rivier worden gehaald en de wetenschappelijke instrumenten moesten worden voorbereid op de eerste onderzoeken. Uiteindelijk werd de eerste maaltijd geserveerd onder de middernachtzon, vers gekookt in de veldkeuken.

LT_STORY_Greenland_2022_IM_16-9_55.jpg

Bij aankomst in Cape Morris Jesup wachtte de expeditieleden een hoop werk om het basiskamp op te zetten.

Vanaf het basiskamp werden de bestemmingen voor de wetenschappers georganiseerd als dagtochten of, voor langere verblijven, als vliegkampen. Op 13 augustus 2022 werd het basiskamp weer afgebroken. De expeditieleden, verdeeld in twee groepen, vlogen met tussenstops langs de kust van Noord- en Noordwest-Groenland naar Qaanaaq, de eindbestemming van de LeisterExpeditionGoNorth2022.

Expeditie met uitdagingen

De moeite om zo'n expeditie te organiseren is enorm en kost veel voorbereidingstijd. En zelden gaat alles volgens plan: Zoals Christiane Leister meldt, werd de start van de Leister Expedition Go North 2022 vertraagd vanwege formele vereisten en de late aankomst van de helikopter wegens slechte weersomstandigheden. Daarnaast was de wetenschappelijke leider van de expeditie afgehaakt vanwege een medisch onderzoek kort voor het begin van de expeditie, dus nam Christiane Leister ter vervanging de coördinatie van de wetenschappelijke projecten in Groenland over. “Op basis van mijn ervaring uit eerdere Groenlandse expedities en mijn inzichten in de wetenschap als lid van het ETH-bestuur, ben ik erin geslaagd de projecten en prioriteiten zodanig te coördineren dat alle wetenschappers hun steekproeven en metingen naar wens konden uitvoeren.”

Deze foto toont het basiskamp van de Leister Expedition Go North 2022 op Cape Morris Jesup. Hier, op het noordelijkste puntje van onze planeet, brachten de expeditieleden elf dagen door in augustus 2022 bij temperaturen tot nul graden. Op de achtergrond het uitzicht op de Poolzee in de richting van de Noordpool, die slechts 705 kilometer verderop ligt.

Communicatie tussen de expeditieleden, het basiskamp, de vliegkampen en de wetenschappers tijdens het vliegen naar werklocaties vond plaats via Garmin inReach satellietcommunicatie. Deze apparaten werden ook gebruikt voor het plannen en documenteren van routes en waypoints.

LT_STORY_Greenland_2022_IM_16-9_58.jpg

De waypoints van Christiane Leister tijdens de expeditie in Noord-Groenland. De vlaggen in de Noordelijke IJszee markeren helikopterlandingen op vastelandsijs, op de twee “Leistereilanden” en Kaffeklubben.

Gletsjer vernoemd naar de Zwitserse glacioloog prof. dr. Konrad Steffen

Gletsjers in Groenland werden vernoemd naar drie overleden glaciologen, Niels Ree, Anker Weidick en de Zwitserse prof. dr. Konrad Steffen, voormalig directeur van het Swiss Federal Institute for Forest, Snow and Landscape Research WSL. Dit was de eerste keer in lange tijd dat Groenlandse kaarten plaatsnamen kregen die geen Groenlandse oorsprong hadden. De drie overleden glaciologen leverden buitengewone bijdragen aan de Groenlandse samenleving en wetenschap. Konrad Steffen overleed tijdens een tragisch ongeval tijdens veldonderzoek op de ijskap in de buurt van Ilulissat in 2020. (Bron WSL)

Christiane Leister wilde tijdens de expeditie in augustus 2022 samen met René Forsberg een bezoek brengen aan de “Sermeq Konrad Steffen” en een steenhoop aan de rand van de gletsjer bouwen ter nagedachtenis aan Konrad Steffen. Vanwege moeilijke windomstandigheden was het helaas niet mogelijk om daar te landen.

LT_STORY_Greenland_2022_IM_16-9_46_ret.jpg

Op de foto zie je de gletsjer “Sermeq Konrad Steffen”, vernoemd naar Konrad Steffen. De foto is op 13 augustus 2022, de laatste dag van de Leister Expedition Go North 2022, door Christiane Leister genomen vanuit een helikopter.

Door haar werk aan de ETH Board en een verblijf tijdens haar Greenland Expedition 2018 in Swiss Camp op de Greenland Ice Sheet, had Christiane Leister een persoonlijke band met Konrad Steffen en achtte ze hem zeer hoog.

LT_STORY_Greenland_2022_IM_16-9_54.jpg

De foto toont Konrad Steffen met Christiane Leister voor het Zwitserse kamp. De foto werd genomen op 8 mei 2018, toen Christiane Leister met haar expeditieteam het onderzoekscentrum bezocht.

Bloemen, planten en paddenstoelen in Noord-Groenland

Als we aan Groenland denken, associëren de meesten van ons het waarschijnlijk vooral met sneeuw en ijs. Toch groeien in Groenland ook mossen en korstmossen, kleurrijke bloemen, robuuste planten en verschillende paddenstoelen. Tijdens de Leister Expedition Go North 2022 maakte Christiane Leister enkele foto's van verschillende bloemen, planten en paddenstoelen, die je in de volgende fotoserie kunt zien.

Dieren in Noord-Groenland

Groenland is de thuisbasis van verschillende dieren zoals ijsberen, muskusossen, kariboes, rendieren, poolvossen, sneeuwhazen, sneeuwhoenders, sneeuwuilen, lemmings, ijsberen, verschillende vogelsoorten en de zeer zeldzame poolwolf. Daarnaast heeft Groenland ook insecten en vlinders.

Tijdens de Leister Expedition Go North 2022 werden muskusossen, poolvossen, ijsberen, een jagende sneeuwuil, lemmingen en verschillende vogelsoorten waargenomen. In het natte terrein troffen de expeditieleden ook verschillende sporen van deze dieren aan.

LT_STORY_Greenland_2022_IM_16-9_41.jpg

De sneeuwhaas draagt nog steeds zijn witte winterjas en verplaatst zich zonder camouflage over het donkere steengruis. Voor betere camouflage wordt zijn witte vacht grijsbruin in de zomer.

LT_STORY_Greenland_2022_IM_16-9_42.jpg

Op de foto zie je een Arctische Parelvlinder. Deze komt het meest voor in Groenland, samen met vier andere vlindersoorten. Hij lijkt sterk op de Arctische Parelmoervlinder, die alleen in het Noordpoolgebied en Noordoost-Groenland leeft.

Volgende expeditie en nog een boek op de planning

Er is nog veel te ontdekken in Groenland. Daarom organiseert de Leister Foundation al de volgende expeditie, Leister Go East 2023, die in de zomer van 2023 zal plaatsvinden. Dit keer reizen een ijsbreker en wetenschappers uit Groenland, Denemarken en Zwitserland naar gebieden in Oost-Groenland die moeilijk toegankelijk zijn.

Daarnaast staat er een ander boek met verslagen over de Leister-expedities in 2022 en 2023 op de planning als vervolg op het boek “Greenland Expedition 2018”. Omdat wij en de wetenschappers de nieuwe bevindingen graag bekend willen maken en met iedereen willen delen. We publiceren dit boek opnieuw via de Leister Foundation en verspreiden het gratis. We informeren je op onze blog wanneer het voltooid is.

Informatie over de Leister Foundation

Via de Leister Foundation zetten we ons in voor onderwijs en wetenschap, maar ook voor kunst en cultuur. Christiane Leister is al vele jaren gefascineerd door Groenland. “Het is belangrijk voor mij om ook wetenschappelijke onderzoeksprojecten in Groenland te initiëren en te financieren via de Leister Foundation, om zo het waardevolle werk van wetenschappers op moeilijk toegankelijke plaatsen te ondersteunen.”

Indrukken van de Leister Expedition Go North 2022

In de fotogalerij krijg je een indruk van het fascinerende landschap van Noord-Groenland.

Bestel het boek Greenland Expedition 2018 gratis

Wil je het boek over de Groenland Expedities 2021 en 2022 gratis bestellen? Vul het online bestelformulier in. We sturen je het boek gratis en vrijblijvend toe.

Bestelformulier