Gas is duur en beperkt verkrijgbaar, maar er zijn alternatieven

Leister-inzichten20 jul 2022

De prijs van natuurlijk gas is dit jaar met meer dan 20 procent naar een recordhoogte gestegen. Hier zijn verschillende redenen voor: aanzienlijk legere gasopslagfaciliteiten in Europa, extra vraag en stijgende CO2-belastingen. Maar er zijn alternatieven: meer hierover in deze blogpost.

Auteurs: Andreas Cellar, Algemeen directeur, Leister Duitsland, en Markus Lipp, Hoofd Zakelijke Ontwikkeling en KVM, Leister Zwitserland

Energieleveranciers verwachten dat de prijzen voor gas en olie scherp zullen blijven stijgen. Gas wordt gebruikt voor het genereren van verwerkingshitte voor verschillende industriële processen. Productiekosten in de relevantie industrieën zijn dientengevolge dramatisch toegenomen in de afgelopen maanden.

Leister biedt alternatieven voor gas

Leister biedt handige alternatieven voor gas voor verschillende industrieën en verschillende toepassingen. Kartonnen drinkverpakkingen kunnen bijvoorbeeld goed worden verzegeld met hete lucht van de Leister elektrische luchtverhitters, in plaats van gasbranders. Tot voor kort was het niet mogelijk vanwege de hoge systeemoutput en korte cyclustijden. De heteluchtcomponenten ontwikkeld door Leister maken het niet alleen mogelijk om nieuwe elektrisch verhitte zijafdichtingseenheden te bouwen, maar ook om bestaande gassystemen eenvoudig om te bouwen.

De afdichtingseenheden (te zien in de video) bereiken een productiesnelheid tot 700 m/min en werkt met een luchttemperatuur van maximaal 900°C. De temperaturen en de luchtstroom kunnen gemakkelijk worden geregeld met de afdichtingseenheden. Hierdoor is het heteluchtproces veel nauwkeuriger en klimaatvriendelijker dan het proces met een gasvlam.

Leister-luchtverhitter in de voedselindustrie

Hoogwaardige heteluchtsystemen van Leister worden vaak direct gebruikt in de verwerkingsactiviteiten van de voedselindustrie, zoals koffie branden en fruit drogen.

Deze blogpost legt uit hoe het Duitse bedrijf PROBAT succesvol koffiebranders heeft uitgerust met Leister-luchtverhitters.

Koffie branden? Met een luchtverhitter van Leister natuurlijk.

Chocolade en snoep kunnen ook worden verfijnd met hete lucht en de verwerkte lucht kan worden opgeschoond met katalysatoren. De goede beheersbaarheid en precieze temperatuurregelaar van de Leister-luchtverhitters zorgen voor veilige procescontrole voor optimale bescherming en kwaliteit voor het verwerkte voedsel.

Keramische Leister-luchtverhitters voor een hoge luchttemperatuur

In vergelijking met andere technologieën, genereren de keramische luchtverhitters van Leister (bijv. de LHS 210 DF-, LHS 410 DF-, LHS 210 DF-R-, LHS 410 DF-R-luchtverhitters met dubbele flens) de hoge luchttemperatuur (tot maximaal 1050°C) die belangrijk is voor heteluchtprocessen. Daarnaast leveren de keramische Leister-verwarmingselementen net zo snel scherpe temperatuurveranderingen als gas. Het grote voordeel is dat de heteluchtstroom extreem precies kan worden gecontroleerd met Leister-blazers en PID-controllers, omdat de lucht dóór de luchtverhitter stroomt en niet erlangs. In het geval van gas, loopt de lucht meestal langs de gasbrander bij een ongecontroleerde temperatuur, waardoor het lastig is om het proces te controleren. En omdat er tijdens het elektrisch opwekken van hitte geen gas wordt verbrand, wordt er minder uitstoot geproduceerd, wat een positieve invloed op de CO2-balans heeft. Dat laatste is onder de voorwaarde dat groene en fossielvrij opgewekte elektriciteit wordt gebruikt voor de elektrische heteluchtsystemen.

Heteluchtrecycling bespaart tot 40 procent energie

Een ander belangrijk aspect is het hergebruik van thermische energie of ‘energierecycling’. De efficiëntie van processen met elektrisch gegenereerde hitte wordt extra verhoogd door de tijdens het proces verhitte lucht op te vangen en dit terug naar het heteluchtsysteem te leiden in een precies gecontroleerde cyclus. Dit is niet zomaar mogelijk met gas. De energiebesparingen van heteluchtrecycling zijn tot 40 procent. Heteluchtrecycling heeft ook een positief effect op het milieu en de investering voor het heteluchtsysteem van Leister betaalt zich in korte tijd terug.

Infraroodsystemen van Leister - een ander alternatief

De infraroodtechnologie van Leister, een aanvulling op het luchtverhitterportfolio van Leister, biedt verschillende mogelijkheden voor het elektrisch uitvoeren van verhittings- en droogprocessen en het vervangen van gas. Er bestaat voor industriële processen met hoge energievereisten ook de mogelijkheid voor hybride systemen die infrarood- en heteluchtsystemen combineren.