Leister extruders in gebruik – Marine Donut in Noorwegen

LT_CORP_StoryMarineDonutNorway_IM_00.jpg
Succesverhalen4 apr 2023
De wereldwijd grootste thermoplastische constructie krijgt vorm. De Marine Donut in Noorwegen is een baanbrekende gesloten viskwekerijconstructie, ontworpen om aan toekomstige behoeften te voldoen. Lees het volgende bloguittreksel voor ons verslag van hoe we Leister extruders gebruikten in dit belangrijke project.

Auteurs: Gregor Studer, Manager Marketing Services, en Reto Britschgi, Product Manager Plastic Fabrication, Leister Technologies AG

Aquacultuur is een belangrijk onderdeel van de oplossing voor honger in de wereld en de groeiende wereldbevolking. De reden is dat verse vis voedzame eiwitten verschaft en een aanzienlijk lagere CO2-uitstoot genereert dan traditioneel vlees. Om echter te verzekeren dat commercieel viskweken in alle opzichten duurzaam blijft, is er vraag naar nieuwe innovatieve concepten, om de uitdagingen waarmee de sector te maken heeft het hoofd te bieden. Bluegreen in Noorwegen is deze uitdaging aangegaan en zal binnenkort de Marine Donut aan de wereld presenteren.

Een geheel nieuwe constructie voor viskweken in de toekomst

De Marine Donut is een gesloten viskwekerij ontworpen in de vorm van een donut. De viskwekerij is geschikt voor zowel het kweken van jonge vis als van consumptievis. De constructie biedt een ingenieuze oplossing voor zoetwaterlevering om het vissenwelzijn te garanderen: Het stroomsysteem binnen de Marine Donut werd ontworpen op basis van de natuurlijke habitat van vissen in rivieren en de instroom wordt gereinigd met een Bernoulli®-filter* en UV-lamp.

*Bernoulli® filters wordt gebruikt om vast afval te verwijderen uit natuurlijke vloeistoffen zoals zee- of rivierwater, waaronder proceswater met matige vervuiling. Bernoulli® is een geregistreerd handelsmerk van het Zweedse Krone Filter Solutions GmbH.

De donutvorm biedt veel voordelen

De gesloten vorm van de Marine Donut garandeert commerciële en milieuvoordelen voor viskwekers: Geïntegreerde sensoren verzekeren digitale regeling en monitoring van het gehele circuit. Efficiënte voeding kan zodoende nauwkeurig worden gepland, waardoor kosten worden verlaagd. De ringvormige hoofdconstructie vormt ook een afgesloten barrière. Dit voorkomt dat vis ontsnapt en vermindert het risico op ziekte of verontreiniging met algen en zeeluizen. Dit vergemakkelijkt het behoud van een gezonde visstand aanzienlijk.

Veerkrachtig en duurzaam

Het ontwerp van de Marine Donut is zodanig dat het golven en oceaanstromen kan weerstaan. De constructie kan omhoog en omlaag worden gebracht met een drijvend buizenstelsel bovenop, steunbuizen onder en verticale ballasttanks. Er is een werkplatform boven op de constructie met zonnepanelen voor duurzame energieopwekking. De constructie is ook uitgerust met een systeem voor het verzamelen van visuitwerpselen. De uitwerpselen worden gerecycled om te worden gebruikt als organische meststof of als basisproduct voor natuurlijke gasproductie.

Leister ondersteunt baanbrekend werk met hoogwaardige extruders

De enorme afmetingen van de constructie  de geheel afgewerkte Marine Donut weegt 540 ton  leveren Bluegreens technici aanzienlijke uitdagingen op. Dit omvat zeer nauwgezet en waterdicht lassen van de ringvormige hoofdconstructie, die is samengesteld uit specifieke 1-tons kunststof HDPE (High Density Polyethylene)-componenten. Voor deze onderneming namen Bluegreen CEO Nils-Johan Tufte en zijn team contact op met de kunststoflasexperts bij Inter-Supply AS. Eirik Tveitdal van Inter-Supply AS, officieel vertegenwoordiger van Leister-producten in Noorwegen, reageerde snel en vakkundig op deze ongebruikelijke vraag.

Het lassen van een gecombineerde lengte van 20.000 m met WELDPLAST S2 en WELDPLAST 600

Tussen 8 en 10 ton lasdraad was nodig voor het koppelen van HDPE-componenten voor het lassen van een gezamenlijke lengte van 20.000 m. Om een perfecte naadkwaliteit te verzekeren, werden flexibele Leister WELDPLAST S2 en krachtige WELDPLAST 600 extruders gebruikt. De kleinere en lichtere WELDPLAST S2 met zijn pijlvormig hoofdgedeelte is perfect voor het werken in hoeken en op moeilijk toegankelijke plaatsen. De krachtige WELDPLAST 600 met het grote outputvolume van 6 kg/u is met name geschikt voor de constructie van grote polyethyleen objecten. Elg Ragnar Thunes, Bluegreen partner, bevestigt: “Apparaten van Leister zijn gericht op kwaliteit en praktische toepassing. Deze beide factoren dragen ertoe bij dat onze lassers hoogwaardig laswerk maken. We gebruiken betrouwbare Leister-extruders voor alle handlaswerk en we hebben vrijwel geen stilstandtijd.”

Geschatte datum tewaterlating: vroeg in de zomer van 2023

Als alles volgens plan verloopt, zal de eerste Marine Donut ter wereld in de vroege zomer van 2023 te water worden gelaten. Met hun Donut kijkt Bluegreen ernaar uit om een belangrijke bijdrage te leveren aan duurzaam viskweken om de wereldbevolking van vis te voorzien.

Technische informatie

  • Materiaal: Polyethyleen (HDPE)
  • Totale lengte: 14,64 m intern en 17,51 m extern
  • Diameter: 55 m plus verbindingsgang
  • Breedte (doorsnede geraamte): 16,2 m
  • Inhoud: 22.000 m3
  • Waterstromingssnelheid: <0.8  m/s
  • Waterinstroomdiepte: 15 to 40 m
  • Instroom water UV-reiniging
  • Start constructiewerk: april 2022
  • Voltooiing en inbrengen vis: < juni 2023

Over Bluegreen

Bluegreen is een Noors bedrijf met toonaangevende expertise in thermoplastische constructies. Bluegreens visie is het wereldwijd leveren van de meest milieuvriendelijke oplossingen voor en in water – vandaar de naam Bluegreen: “Green solutions for blue water and blue air” (Groene oplossingen voor blauw water en blauwe lucht). Bron Bluegreen website: https://bluegreengroup.no/en

LT_CORP_StoryMarineDonutNorway_IM_11.jpg

Foto: het managementtrio van Bluegreen (van links naar rechts): Geir Andresen (COO), Nils-Johan Tufte (CEO) en Elg Ragnar Thunes (HSEQ en HR-Manager)